Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Noodtoestand in noordelijke regio Birma wegens zware gevechten

In een noordelijke regio van Myanmar is de noodtoestand uitgeroepen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Er wordt al dagen zwaar gevochten bij de grens met China tussen het leger en de Kokangrebellen.

Een voertuig vol slachtoffers van het geweld tussen Kokangrebellen en het leger in Myanmar.
Een voertuig vol slachtoffers van het geweld tussen Kokangrebellen en het leger in Myanmar. EPA / Lynn Bo Bo

In een noordelijke regio van Birma is de noodtoestand uitgeroepen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De komende drie maanden geldt de krijgswet.

Er wordt sinds vorige week zwaar gevochten bij de grens met China tussen het leger en de Kokangrebellen. Tienduizenden mensen zijn gevlucht uit de etnische regio Kokang naar de nabijgelegen Chinese provincie Yunnan. Een vrijwilligerswerker zegt tegen persbureau Reuters aan de telefoon dat hij schat dat tussen de 30.000 en 50.000 mensen het gebied zijn ontvlucht.

De Kokangrebellen behoren tot de etnische minderheid van Han-Chinezen. Hun gewapende groep komt voort uit de communistische partij van het land, die in 1989 uit elkaar viel.

Zwaarste gevechten in jaren

Het zijn de zwaarste gevechten in jaren in de deelstaat Shan. De oplaaiende strijd past in een trend, schreef onze correspondent Melle Garschagen vorige week in nrc.next (€):

“In aanloop naar parlementsverkiezingen dit najaar zou een landelijk bestand worden getekend tussen regering en gewapende takken van minderheden in het land, zoals de Kachin, Rakhine en Karen. Maar de afgelopen maanden is de strijd juist aangewakkerd. Inzet is vaak controle over lucratieve handels- en smokkelroutes van en naar China en Thailand. Als er vrede is, hoeft het leger hier niet meer te zijn en dan verdienen de militairen geen geld meer, is een vaak gebezigd argument van vertegenwoordigers van de etnische minderheden.”

Het wordt de eerste vrije en landelijke verkiezing sinds de junta in 2010 besloot een stap richting democratie te zetten. Veel westerse sancties werden daarna opgeheven. Maar de spanningen lopen op in Birma nu de verkiezingen dichtbij komen. De politieke tak van het leger zal waarschijnlijk verliezen ten opzichte van de partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi en kleinere etnische partijen.

Lees in nrc.next ‘Gevechten in oostelijke grensstreek Birma’, (€) door onze correspondent Melle Garschagen