Nieuwe aanwijzingen voor verregaande digitale spionage VS

Volgens een Russische expert infiltreren de VS computers van de regeringen van Iran, Rusland en Pakistan.

Een gezaghebbende Russische maker van beveiligingssoftware zegt dat de Verenigde Staten in staat zijn tot het permanent bewaken en zonodig saboteren van computers en computernetwerken in onder meer Iran, Rusland, Pakistan, China.

Volgens Kaspersky Lab heeft de Amerikaanse dienst NSA de mogelijkheid software te plaatsen op harde schijven die gemaakt worden door onder meer de firma’s Western Digital, Seagate en Toshiba. Dit zou betekenen dat de NSA de inhoud van computers met deze harddrives in dertig landen kan bekijken. Het zou gaan om computers van legers en regeringen, energiebedrijven, media en activisten, aldus de oprichter van het bureau, Eugene Kaspersky, bij de presentatie van zijn rapport in Mexico.

De implantaten zouden de zogeheten firmware aanpassen, software diep ingebed in computers en randapparatuur. Virusdetectie en versleuteling hebben hierop doorgaans geen vat.

Een voormalige werknemer van de NSA heeft Kaspersky’s analyse tegenover persbureau Reuters bevestigd. Eugene Kaspersky, de oprichter van Kaspersky Lab, is een voormalige KGB-man gespecialiseerd in encryptie. Zijn beveiligingssoftware wordt volgens The New York Times onder meer gebruikt door de regeringen van Rusland en Iran. Zijn conclusies over spionageoperaties waarmee de VS die proberen te infiltreren, worden over het algemeen serieus genomen.

De implantaten worden geplaatst door een eenheid die Kaspersky de Equation Group noemt. De NSA en zijn militaire evenknie, US Cyber Command, werken daarin samen. De groep richt zich vooral op het infecteren van computers die worden gebruikt voor nucleaire programma’s van Pakistan, Iran en Rusland. Kaspersky vergelijkt de techniek met Stuxnet, de in 2010 ontdekte de computerworm waarmee de VS centrifuges in Irans nucleaire opwerkingsprogramma wisten lam te leggen.