Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Miljoeneninvestering moet WeTransfer helpen bij verovering VS

Vandaag maakt het Nederlandse internetbedrijf WeTransfer bekend dat het een investering van 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) krijgt. Met dat geld van investeringsmaatschappij Highland Capital Europe moet WeTransfer groeien in de VS. De webdienst die maandelijks door zo’n 70 miljoen mensen wordt gebruikt om bestanden uit te wisselen is door de investering nu zo’n 100 tot 200 miljoen dollar op papier waard.

Heel Nederlands

WeTransfer is oer-Nederlands en wordt gerund door dertig medewerkers in een kantoorpand aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Oprichter en directeur Bas Beerens (45) sluit niet uit dat WeTransfer ook een vestiging in de VS opent.

“Ik zeg liever niet dat we Nederlands zijn. De Verenigde Staten zijn onze grootste groeimarkt en Amerikanen houden ervan om Amerikaanse diensten te gebruiken – daarom hebben we bijvoorbeeld een postadres in San Francisco.”

Anno 2009

WeTransfer werd opgericht in 2009. De technologie om filmpjes, foto’s en meer uit te wisselen komt voort uit een reclamebureau van Beerens dat een handige manier zocht om grote bestanden uit te wisselen met klanten en leveranciers. Dat ging vroeger via FTP, de oude methode via eigen servers.

“Ik moest altijd mijn technische man vragen om een bestand voor me te versturen. Toen vroeg ik hem: kun je niet iets maken zodat ik het zelf kan uploaden en er een mailtje wordt verzonden aan degene die het bestand moet downloaden? Twee collega’s van me hebben dat gebouwd – in twee dagen was het klaar.”

Onderscheidend

WeTransfer groeide uit tot een internationaal advertentienetwerk, dat elke maand 70 miljoen gebruikers in meer dan 200 landen trekt. Er worden nu elke seconde vijftig bestanden verstuurd. De omzet van WeTransfer zou volgens schattingen 20 miljoen euro bedragen, waarvan 40 procent uit advertenties komt. De rest komt van zakelijke gebruikers die voor een tientje per maand grotere bestanden kunnen uploaden (tot 10 GB) en een eigen WeTransfer-omgeving ontwerpen.

Sinds 2013 zou WeTransfer winstgevend zijn. Om hoeveel winst het gaat, maakt het bedrijf niet bekend. Volgens Beerens is er sprake van ‘exponentiële groei’.

Concurrentie

WeTransfer kan één kunstje: bestanden versturen. De vraag is of dat genoeg is om op te boksen tegen de grote opslagdiensten van Dropbox, Google of Microsoft. Beerens:

“Ik zie ons niet als een techbedrijf – van dat stempel willen we af. Ik vergelijk ons graag met een bedrijf als GoPro, van die action camera’s. Er zijn meer fabrikanten die zulke camera’s maken, maar GoPro heeft een hele cultuur gecreëerd van die coole filmpjes. WeTransfer past eerder bij Los Angeles – Hollywood, de muziekscene, stoere sporten – dan bij dat techwereldje in Silicon Valley.”