Met machtsvertoon zet V&D de vakbonden verder onder druk

De vakbonden en V&D moeten van de rechter in gesprek over het loonconflict. Ze hebben tot morgenmiddag de tijd.

V&D-filiaal in Leiden. De vakbonden spanden een kort geding aan tegen V&D, dat zonder overleg een loonsverlaging van 5,8 procent wil doorvoeren. Foto Bart Maat / ANP

Als de loonkosten van warenhuisketen V&D niet fors omlaag gaan, trekt de Amerikaanse eigenaar Sun Capital zijn handen van de keten af. Daarmee heeft Rixt de Vries, de advocaat van V&D, gisteren in de rechtszaal gedreigd. V&D en de vakbonden FNV en CNV troffen elkaar voor de rechtbank in Amsterdam vanwege het loonkostenconflict dat zich al een maand voortsleept.

Op 19 januari maakte V&D via een persbericht bekend dat het in acute geldnood verkeerde en dat faillissement dreigde. De winkelketen kondigde een pakket verregaande maatregelen aan, waaronder een loonoffer van 5,8 procent voor de werknemers (voor sommigen oplopend tot 10 procent). Verschillende gesprekken tussen de vakbonden en V&D leidden niet tot een oplossing, waarna FNV en CNV een kort geding aanspanden.

‘Dweilen met de kraan open’

De bonden werden gisteren tijdens de 4,5 uur durende zitting zwaar onder druk gezet door hun opponent. „De grenzen van wat een private equity-partij als Sun Capital nog kan doen, zijn wel bereikt”, zei de advocaat van V&D. Volgens haar heeft Sun 165 miljoen euro in V&D gestoken, inclusief de overnamesom van 70 miljoen euro in 2010 en de 60 miljoen die Sun bijdraagt aan het reddingsplan. „Daarbij moeten we ons realiseren dat er sinds de overname nog geen 1 euro dividend is uitgekeerd aan Sun.”

Sun Capital heeft „de balans opgemaakt”, vervolgde zij. Als de loonkosten van V&D niet structureel omlaag gaan, „blijft het dweilen met de kraan open en is Sun Capital niet langer bereid V&D te ondersteunen”. Sun is immers „niet langer bereid alleen nog verliezen te financieren”.

Gisteren bleek dat de V&D Group (inclusief restaurantketen La Place) vorig jaar een verlies van 49 miljoen euro heeft geleden op een omzet van 600 miljoen. Het verlies van de V&D-warenhuizen bedroeg 55 miljoen euro, waarmee de winst van La Place, van 5,5 miljoen, teniet werd gedaan.

De Vries riep de vakbonden, en indirect de werknemers, op om hun „verantwoordelijkheid” te nemen. Als zij niet instemmen met het loonoffer „belandt V&D linea recta weer in een kritieke situatie”. Het reddingsplan dat vorige week maandag werd gepresenteerd – een akkoord met de huisbanken (ING, Rabobank en ABN Amro), de Belastingdienst en de vastgoedeigenaren (de verhuurders van de winkelpanden) – is volgens V&D niets waard zonder medewerking van de bonden. De andere partijen „zijn niet bereid V&D een tweede keer te redden. Het is nu of nooit.”

‘Konijn uit de hoge hoed’

De bonden stellen dat er andere manieren zijn om de 11 miljoen euro die het loonoffer zou opleveren, in te vullen. V&D betwist dat. Naast de huurlasten móéten de loonlasten substantieel worden aangepakt, betoogde de warenhuisketen. „De loonkosten zijn sky high en drukken onevenredig zwaar op de resultaten. Hierdoor is het simpelweg onmogelijk om met de Primarks, Zara’s en H&M’s van deze wereld te kunnen concurreren.”

Nadat de advocaten van beide kampen ruim vier uur hun gelijk hadden bepleit, kwam V&D gistermiddag plotseling met „een konijn uit de hoge hoed”, zoals Niels Suijker van FNV het verwoordde. Het noodlijdende concern stelt een winstdelingsregeling voor. De werknemers moeten eerst instemmen met loonsverlaging en krijgen in ruil aandelen. Op het moment dat V&D weer winst maakt, profiteren zij mee. Volgens het concern is winst vanaf 2018 een reële optie.

Hoe het plan eruit ziet, bleef vaag. Harm Tunteler, in januari door V&D aangesteld en verantwoordelijk voor de herstructurering, wilde er na het kort geding niet over uitwijden. „Het is nog maar een concept”, zei hij.

Vanmiddag om twaalf uur zijn de vertegenwoordigers van V&D en van FNV en CNV bij elkaar gekomen om over het winstdelingsplan te praten. De rechter wil voor morgen 13.00 uur horen of de partijen er samen denken uit te komen. Lukt dat niet, dan volgt komende maandag om 12.00 uur het vonnis in het kort geding.

    • Barbara Rijlaarsdam