Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Geen gewoon gezellig clubhuis

Het clubhuis van motorclub Rogues in Opmeer brandde vorige week af. Er werd gedacht aan brandstichting. Er wordt eigenlijk altijd gedacht aan brandstichting als er een clubhuis van een motorclub afbrandt en daar zit goedbeschouwd ook wel wat in: clubhuizen van motorclubs branden vaker af dan andere clubhuizen zeker als er – zoals in dit geval – in de buurt ook al een clubhuis van een andere motorclub is afgebrand.

Bijzonder aan dit clubhuis was dat ik er een paar keer was geweest. Op verzoek van fotograaf Duco de Vries die de Rogues meerdere jaren volgde, schreef ik een tekst in zijn fotoboek ‘Bikers in Holland’, waarin de Rogues zich gewillig lieten kieken in poses waar gewone mensen zich voor schamen.

Want gewoon waren ze niet.

Dat werd in dat clubhuis heel erg duidelijk naar me geschreeuwd. Het ging vooral over hoe ze niet wilden worden afgeschilderd.

Niet als criminelen.

Niet als brave huisvaders

Helemaal niet als ‘ruwe bolsters met blanke pitten’.

„Wat willen jullie eigenlijk wel?” vroeg ik.

Eigenlijk was er geen vlag die de lading dekte.

Met het antwoord – „Nou, gewoon” – kon ik niet zoveel.

We spraken toen af dat ik de tekst zou komen brengen als hij af was en dat ze – mocht die niet bevallen – met me mochten doen wat ze wilden.

Dat liep goed af.

Van dat clubhuis herinner ik me dat ze allemaal zeiden dat ze het zelf gebouwd hadden, dat het achter een hek lag waarop een schedel van een of ander dier was geprikt, dat het bier er uit een kan kwam en verder dat ze het onderling heel gezellig hadden en dat ze tegen vreemdelingen zo onaardig mogelijk probeerden te doen, wat niet helemaal lukte.

Mensen die tevergeefs onaardig proberen te doen zijn eigenlijk erg aardig, maar omdat ze dat waarschijnlijk als een belediging zien verwoord ik het toch maar anders.

Ik hoop dat die klootzakken hun clubhuis snel weer kunnen herbouwen en dat ze door dit incidentje geen gedoe krijgen met lokale bestuurders die in één keer hun verantwoording grijpen en makkelijk willen scoren met een verbod.

Want criminelen zaten er, toen ik er was, niet tussen.

Ook geen brave huisvaders trouwens.

En gezellig was het er ook niet.

    • Marcel van Roosmalen