Kijken: in een geweldige ‘flow motion’-video door Dubai

Hij zoekt naar de juiste term voor wat hij precies doet, zei hij al eens in een interview. Dichterbij dan “stadsportrettering” was hij nog niet gekomen. Rob Whitworth is inmiddels een bekende timelapsemaker dankzij zijn fotografische minirondleidingen door wereldsteden. Zijn nieuwste video maakte hij in Dubai.

Hij zoekt naar de juiste term voor wat hij precies doet, zei hij in een interview met Vice vorig jaar. Dichterbij dan “stadsportrettering” was hij nog niet gekomen. De Brit Rob Whitworth is inmiddels een bekende timelapsemaker dankzij zijn fotografische minirondleidingen door wereldsteden. Zijn nieuwste video noemt hij zelf een big ‘un, een flinke: in drie minuten door het extravagante Dubai en omstreken.

En het resultaat mag er weer wezen. Whitworth onderscheidt zich met van iets wat hij ‘flow motion’ noemt. In veel andere hyperlapsen, een timelapse waarbij de camera verplaatst wordt in plaats van stilstaat op één punt, gaat de camera langs een locatie, volgt er een harde knip en zien we een andere locatie waar hetzelfde gebeurt. “Waarom niet die camerabewegingen gebruiken om alles met elkaar te verbinden?”, zei Whitworth tegen Vice. Vandaar de term ‘flow motion’.

Zo wordt de kijker in zijn Dubai-video soepeltjes meegenomen van de stoel in het vliegtuig, naar de cockpit, naar het vliegveld, naar de bagageband, naar de aankomsthal, naar de trein, naar de stad. Dat is wat het filmpje zo indrukwekkend maakt. Beneden beginnen bij de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld met zijn 828 meter, door de liftschacht naar een uitkijkpunt, naar buiten om vervolgens met de camera een duik in de fontein beneden te maken. Het kostte Whitworth drie maanden verkennen, onderzoek en filmen.

Zijn eerdere werk

De Dubai-video wordt ongetwijfeld de volgende internethit voor Whitworth (inmiddels via videowebsite Vimeo ruim 220.000 keer bekeken), die met eerdere video’s ook al veel kijkers trok. Zo maakte hij vorig jaar eenzelfde soort timelapseportret van Barcelona (via Vimeo zo’n twee miljoen keer bekeken). Daarvoor won hij een prijs tijdens het Timelapse Showfest in Spanje.

Whitworth maakte ook een portret van Shanghai, Kuala Lumpur en de Vietnamese stad Hoi An. Hij heeft iets met Aziatische steden, zo zei hij tegen Vice.

“Wat ik zo mooi vind aan Aziatische steden is de energie en het gevoel dat dingen er in de lift zitten. De steden worden meestal getypeerd door expontentiële groei en een tastbaar gevoel van vooruitgang. Een heel andere sfeer dan in Europa, waar ik opgroeide.”

    • Frank Huiskamp