Japan getroffen door zeebevingen, vloedgolf kleiner dan verwacht

Japan is vannacht getroffen door twee zware zeebevingen. Uit angst voor een tsunami als gevolg van de eerste beving, die plaatsvond op zo’n 700 kilometer van de noordoostkust van Japan, werden verschillende kustdorpen geëvacueerd. Uiteindelijk bleek de vloedgolf mee te vallen.

Een expert van het Japanse meteorologisch agentschap tijdens een persconferentie naar aanleiding van de zeebeving vannacht voor de noordoostkust van Japan. Foto AFP/Yoshikazu Tsuno

Japan is vannacht getroffen door twee zware zeebevingen. Uit angst voor een tsunami als gevolg van de eerste beving, die plaatsvond op zo’n 700 kilometer van de noordoostkust van Japan, werden verschillende kustdorpen geëvacueerd. Uiteindelijk bleek de vloedgolf mee te vallen en was er geen sprake van ernstige schade. Ook vielen er geen gewonden.

Vlak na middernacht werd de eerste beving met een magnitude van 6,9 op de schaal van Richter gemeten op ongeveer 10 kilometer diepte. De zeebeving was tot in Tokio te voelen, berichtten verschillende persbureaus. Het Japanse meteorologische agentschap gaf een tsunami-alert af. In totaal 19.000 bewoners in het kustgebied Iwate werden opgeroepen te evacueren. Twee uur later werd de waarschuwing ingetrokken. Later op de ochtend volgde een nieuwe beving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter waarvoor geen waarschuwing werd afgegeven.

Foto EPA

Een kaart van de Amerikaanse geologiedienst USGS laat de locatie zien van de zeebeving van 6,8 op de schaal van Richter nabij de noordoostkust van Japan. Foto EPA

Geen herhaling van Fukushima

Het noordoosten van Japan werd in maart 2011 zwaar getroffen door een tsunami die ontstond door een sterke zeebeving (9,0 op de schaal van Richter). Daarbij werden hele kustdorpen weggespoeld. De vloedgolf veroorzaakte een kernramp nadat ook een kerncentrale in de regio Fukushima werd getroffen. Meer dan 160.000 mensen moesten hun huis verlaten.

De eigenaar van de kerncentrales in het gebied waarvoor vannacht een waarschuwing werd afgegeven heeft gemeld dat er zich geen onregelmatigheden hebben voorgedaan. In Japan doen zich 20 procent van alle aardbevingen voor met een kracht van 6,0 (krachtige aardbeving) of sterker op de schaal van Richter.

    • Sam de Voogt