Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘IS verbrandt 45 mensen levend in Irak’

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft 45 mensen levend verbrand in de West-Iraakse stad Al-Baghdadi. Dat meldt de BBC vandaag op gezag van een lokale politiechef. Het is niet bekend wie de slachtoffers zijn en waarom ze zijn vermoord.

Qasim al-Obeidi gelooft wel dat enkelen van de doden leden van de Iraakse veiligheidsdiensten waren. Het stadje, dat op slechts 8 kilometer van een vliegbasis ligt waar Amerikaanse mariniers zijn gestationeerd, werd vorige week door IS ingenomen. Al-Obeidi roept de Iraakse regering en de internationale gemeenschap om de burgers van Al-Baghdadi te hulp te schieten.

IS publiceerde eerder deze maand een video waarop te zien was hoe een Jordaanse piloot levend werd verbrand. Dit leidde tot een reeks vergeldingsbombardementen van Jordanië.