In Zuid-Korea mag je de wasmachine van de concurrent niet slopen

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Drie topbestuurders van het Zuid-Koreaanse witgoedbedrijf LG moeten dezer dagen voor de rechter verschijnen. Ze hebben de grote concurrent Samsung iets vreselijks aangedaan. Bedrijfsspionage? Illegale prijsafspraken? Nee, niks van dat alles.

Op een grote witgoedbeurs in Berlijn vorig jaar zouden de directeuren moedwillig de deuren van twee showmodellen van wasmachines van Samsung hebben gesaboteerd zodat deze niet meer goed dicht konden.

Samsung was woedend en schakelde de Zuid-Koreaanse autoriteiten in. LG was zich van geen kwaad bewust. Het bedrijf beweert dat topman Jo Seong-jin, de hoogste baas van de witgoedafdeling, alleen maar de deur wilde testen als een toegewijde vakman. “Als ons bedrijf het imago van producten van een ander bedrijf in diskrediet zou willen brengen, zou het verstandig zijn om onze directeuren dat te laten doen?”, schreef LG in een verklaring.

Wie heeft er gelijk? Oordeel zelf. De BBC heeft een filmpje van bewakingscamera’s van de Berlijnse beurs. Is dit slopen of kritisch testen? Dat is de vraag waar de Zuid-Koreaanse rechter zich nu over buigt.

Overname Reaal door Chinese Anbang past in grotere trend

Chinese investeerders struinen het gefragmenteerde Europese bankenlandschap, gehavend door zeven jaar crisis, af op zoek naar koopjes. Dat resulteert vooral in kleinere deals zoals de overname van de Duitse BHF-bank voor 98,5 miljoen euro door Fosun, het meerderheidsbelang dat de ICBC-bank nam in het Britse Standard Bank Group en natuurlijk de overname van Reaal - sorry, Vivat - door Anbang voor 150 miljoen euro. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Dit is nog maar het begin, verwacht de zakenkrant. Analisten verwachten dat Chinese partijen meedingen om Europese banken over te nemen in Portugal, Italië en het VK.

Chinese investeerders richten zich vooralsnog op kleinere overnames omdat ze geleerd hebben van hun fouten. In 2007 nam de China Development Bank een belang van 3 procent in Barclays. Door de kredietcrisis kelderde de waarde van de aandelen kort daarop.

Verzekeraar Ping An nam een belang ter waarde van 2 miljard euro in het Belgisch-Nederlandse Fortis. In 2008 werd Fortis genationaliseerd en zag Ping An zich gedwongen de investering af te schrijven.

Een staatsgreep blijkt funest voor economische groei

Wat een verrassing: politieke onrust, eindeloze demonstraties, martiale wetten en een staatsgreep blijken funest voor economische groei. Ooit was Thailand een van de Aziatische tijgereconomieën, maar vorig jaar groeide het land op het Europese tempo van 0,7 procent van bruto binnenland product. Dat schrijft Nikkei Asian Review.

Het was de verwachting dat Thailand vorig jaar met 3 tot 4 procent zou groeien, maar de economen en analisten hielden geen rekening met de politieke omwenteling en de komst van een junta onder leiding van oud-generaal Prayuth Chan-ocha.

Door de onrust stelden consumenten uitgaven uit en weigerden bedrijven te investeren. Zelfs een grote investeringspakket van de junta kon de groei niet noemenswaardig opkrikken.

 

 

    • Melle Garschagen