Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Haaksbergen had nooit vergunning voor monstertruck mogen afgeven’

Bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het ongeluk met een monstertruck.
Bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het ongeluk met een monstertruck. Foto: ANP/VINCENT JANNINK

De gemeente Haaksbergen had volgens de bezwaarcommissie nooit een vergunning voor het evenement met de monstertruck mogen afgeven waarbij vorig jaar drie doden vielen en 28 mensen gewond raakten. De gemeente heeft altijd beweerd niet verantwoordelijk te zijn.

De gemeente stelde dat de organisator, Stichting Sterevenementen, verantwoordelijk was, alsmede de eigenaar van de monstertruck. Het oordeel van de bezwaarcommissie is een eerste stap op weg naar het aansprakelijk stellen van de gemeente, aldus een advocaat van de nabestaanden tegenover Tubantia.

Veiligheidsvoorschriften niet te handhaven

Volgens de bezwaarcommissie had burgemeester Hans Gerritsen zich niet voldoende voorbereid. De vergunning had met het oog op de openbare orde, de veiligheid en het milieu niet verleend mogen worden. Gerritsen heeft een verkeerde afweging van belangen gemaakt, aldus de commissie. De veiligheidsvoorschriften die aan het evenement werden verbonden waren daarnaast niet te handhaven.

De commissie heeft zes bezwaarschriften behandeld, en heeft geadviseerd drie daarvan ontvankelijk en gegrond te verklaren. De gemeente zal voor 10 maart een beslissing nemen over die verzoeken. Tot die tijd worden er door de gemeente geen uitspraken gedaan over de bezwaarschriften.

Twee andere onderzoeken lopen nog

Tijdens het evenement Auto Motor Sportief in Haaksbergen op 28 september vorig jaar reed een monstertruck na een stunt op het publiek in. Kort na het ongeluk bleek dat de richtlijnen van de Monster Truck Racing Association (MTRA) niet waren nageleefd. Zo had er geen publiek in de rijrichting van het voertuig mogen staan.

Naast de bezwaarcommissie van de gemeente Haaksbergen heeft ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een onderzoek ingesteld naar het ongeluk. De vergunningaanvraag wordt daar ook bij betrokken. Tevens loopt er bij het OM een onderzoek naar mogelijke strafbare feiten bij het incident.