Groovy vierkwartskick

Levon Vincent plaatste vorige week woensdag zijn debuutalbum een dag online. Gratis te downloaden, 24 uur lang, via WeTransfer. Met als boodschap: „Dit is muziek voor de lelijke eendjes op de wereld.” Je kunt geen slimmere promotietool bedenken voor een album. Vaksites Xlr8r, Fact en Resident Advisor rolden over elkaar heen om als eerste de downloadlink over te nemen op hun blog. Op het naamloze album hoor je de roots van het New Yorkse housekanon terug. Het is drijvende, stoere house, geleid door de continue groove van de vierkwartskick. De drums en synths hebben een analoge jaren-80-feel, net zoals je hoort bij stadsgenoten Joey Anderson en Fred P. Het zijn sobere tracks waarin de melodielijn je betovert en de drum je vooruit beweegt. Het fijne is dat Vincent die diepe sublaag soms opleukt met steeldrumgeklepper (‘C launch ramp to tha sky’) of langzaam uitgesponnen synthesizerlijnen (‘Her light goes through everything’). Sommige nummers zijn wat minder stoer, zoals het gedragen ‘For Mona, my beloved cat, rest in peace’, waarin de kick geheel ontbreekt. Vincent maakt house van het type ruwe bolster, blanke pit: stoer en betoverend.

    • Rolinde Hoorntje