Zangeres Lesley Gore (68) overleden

Foto AP

Lesley Gore, zangeres die haar grootste hit had met It’s my party, is op 68-jarige leeftijd in New York aan kanker overleden. Toen ze nog op de middelbare school zat werd ze ontdekt door producer Quincy Jones. In de jaren zestig scoorde zij hits als Judy’s turn to cry en She’s a fool waarin ze het leed van de tiener bezong. Het nummer You don’t own me uit 1964 groeide later uit tot een lied voor de feministische beweging. Hetzelfde nummer werd twintig jaar later door André Hazes uitgebracht als Zeg maar niets meer. Nadat in 1966 de samenwerking met Jones was gestopt, schreef ze liedjes samen met singer-songwriter Bob Crewe. Ze speelde een rolletje in de Batman-televisieserie. In de jaren zeventig verdween ze uit beeld, maar in de jaren tachtig maakte ze een comeback als songwriter. Zo schreef ze met haar broer Michael het nummer Out here on my own voor de musical Fame, dat een Oscarnominatie kreeg. In 2005 bracht ze haar laatste album Ever Since uit. (NRC)