Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Griekenland wil toch nog verlenging van kredietregeling’

Premier Alexis Tsipras zou aansturen op een verlenging van de bestaande kredietregeling.
Premier Alexis Tsipras zou aansturen op een verlenging van de bestaande kredietregeling. Foto ANP/EPA/SIMELA PANTZARTZI

De Griekse regering overweegt om alsnog een verlenging aan te vragen voor de bestaande kredietregeling die het land heeft met de eurozone. Een dergelijke verlenging moet echter los worden gezien van het steunprogramma waardoor Griekenland ingrijpend moet bezuinigen.

Zowel persbureau AP als de Griekse krant Kathimerini meldt dit. Of het een koerswijziging van de Griekse regering betreft is nog niet duidelijk; het ministerie van Financiën wil de berichtgeving niet bevestigen, maar ook niet ontkennen. De huidige kredietovereenkomst, die onder een vorige regering werd gesloten, was eerder nog voor de Griekse premier Tsipras uit den boze.

Twitter avatar ekathimerini Kathimerini English Greece set to ask for extension to loan agreement, sources say [Update] http://t.co/j2mDW5yKVt

Volgens overheidsbronnen tegenover AP wil de Griekse regering voor komende vrijdag een aanvraag indienen. De lening is bedoeld om een periode van zes maanden te overbruggen waarin het land een andere regeling kan treffen met de schuldeisers.

Of de nieuwe aanvraag tegemoetkomt aan de eisen van de schuldeisers, moet nog blijken. De functionarissen benadrukken dat de verlenging los moet worden gezien van het steunprogramma waardoor Griekenland verregaande hervormingen moet doorvoeren.

Overleg mislukt

Eind deze maand loopt het huidige steunprogramma af. Topoverleg tussen Griekenland en de eurogroep over het steunprogramma mislukte gisteren. De Griekse premier Tsipras wil dat er nieuwe afspraken worden gemaakt. Zo dient er een einde te komen aan de bezuinigingen die door de EU en het IMF zijn opgelegd, maar zij vinden dat Griekenland zich aan de eerder gemaakte afspraken moet houden.

Als tussenoplossing wil Tsipras dat er een overbruggingskrediet komt, waardoor het land een half jaar de tijd krijgt om verder te onderhandelen met zijn geldschieters. Die zien dat echter niet zitten.