Overleg in Brussel strandt, Grieken blijven hoopvol

Griekenland is bereid om „alles te doen wat nodig is” om binnen twee dagen met Europa tot overeenstemming te komen over verlenging van het hulpprogramma voor het land. Dat zei minister van financiën Yanis Varoufakis gisteravond in Brussel, nadat het overleg met de andere Europese ministers onverwacht snel was geklapt. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft vrijdag als ultimatum gesteld.

Het huidige hulpprogramma loopt af op 28 februari. Griekenland heeft ook nadien financiële hulp nodig, maar de nieuwe Syriza-regering weigert zich nog langer te onderwerpen aan de eisen van Europese Unie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds (de trojka). Daarom drong zij de afgelopen weken aan op een overgangskrediet voor een paar maanden, waardoor er tijd zou komen om te onderhandelen over schuldverlichting. Hier wilden de schuldeisers niets van weten.

Er werd gisteravond op ingezet dat Griekenland een verlenging van het bestaande hulpprogramma zou aanvragen. Varoufakis hield echter vast aan de lijn dat Griekenland onder het toezichtregime uit wil.

Irrationele en onacceptabele eisen

Volgens Griekse functionarissen werd hij tijdens de vergadering geconfronteerd met „irrationele en onacceptabele” eisen. Varoufakis kreeg een ontwerpverklaring voorgelegd waarin Griekenland een half jaar verlenging zou krijgen in ruil voor de toezegging dat het zou afzien van grote ingrepen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, privatiseringen en belastinghervormingen. Dit zijn alle onderwerpen waarin de trojka grote eisen heeft gesteld, en die Syriza wil omgooien.

Dijsselbloem zei achteraf: „We kunnen deze week nog gebruiken, maar dat is het wel ongeveer.” Volgens hem is het nu aan de Grieken, en is verlenging niet meer mogelijk als die vrijdag niet is aangevraagd. Varoufakis liet weten dat een ultimatum stellen wat hem betreft niet bevorderlijk werkt, maar dat de Griekse regering bereid is om binnen twee dagen tot een oplossing te komen.

De minister had het niet voor niets over twee dagen. Morgen vergadert de beleidsraad van de ECB, en die kan dan beslissen om de Griekse banken de toegang te ontzeggen tot de zeer gunstige leningen die zij van de ECB krijgt. In dat geval zullen zij het moeten hebben van de nationale centrale bank. Het is onbekend hoe groot de nood van de Griekse overheid precies is. Zelf zegt ze ook zonder hulp nog enige maanden overeind te kunnen blijven.

    • NRC