Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Gesprek vakbonden en V&D levert niets op

Het overleg tussen warenhuisketen V&D en vakbonden CNV en FNV heeft vandaag niets opgeleverd. Dat meldt persdienst ANP. De partijen hadden onderhandelingen hervat nadat V&D gisteren een nieuw voorstel deed om zijn werknemers variabele beloningen uit te keren.

Martin den Heijer (L, CNV) komt aan bij het hoofdkantoor van V&D
Martin den Heijer (L, CNV) komt aan bij het hoofdkantoor van V&D ANP / Remko de Waal

Het overleg tussen warenhuisketen V&D en vakbonden CNV en FNV heeft vandaag niets opgeleverd. Dat meldt persdienst ANP. De partijen hadden onderhandelingen hervat nadat V&D gisteren een nieuw voorstel had gedaan om zijn werknemers variabele beloningen uit te keren.

V&D deed het voorstel tijdens een kort geding dat door de bonden was aangespannen vanwege een loonoffer van bijna zes procent dat het bedrijf van zijn werknemers eist. De voorzieningsrechter vroeg beide partijen om opnieuw om de tafel te gaan zitten en gaf aan dat er binnen 48 uur een akkoord moest worden bereikt. Anders zou er alsnog een vonnis worden uitgesproken, aldus de rechter.

FNV en CNV hebben aangegeven dat zij stoppen met onderhandelen en wachten op een uitspraak in het kort geding. Zij vinden dat het plan van de V&D om de winst te delen niet “het gevraagde perspectief” biedt. Het concern draait namelijk al zeker twintig jaar verlies. De rechter doet maandag uitspraak.

‘Loonoffer onacceptabel’

V&D stelt dat het loonoffer absoluut noodzakelijk is voor de toekomst van het bedrijf. Het concern wil de salarissen verlagen om te voorkomen dat winkels moeten worden gesloten en personeel moet worden ontslagen. De vakbonden menen echter dat de loonsverlaging buitenproportioneel en onacceptabel is.

De warenhuisketen sloot vorige week een akkoord met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst. Daarmee kon een faillissement worden afgewend. De vakbonden beschuldigen V&D ervan dat het bedrijf met alle partijen onderhandelt behalve met het personeel, dat eenzijdig een salarisverlaging wordt opgedrongen.

Lees verder op NRC Q: V&D en Blokker willen ook graag online. Beetje (te) laat, of niet? (€)