EO biedt excuses aan voor interview met ‘genezen’ homo

Thony Kraamer bij Eva Jinek in de uitzending.
Thony Kraamer bij Eva Jinek in de uitzending. Foto screenshot YouTube.

De Evangelische Omroep (EO) heeft excuses aangeboden voor een interview met Thony Kraamer op de jongerensite BEAM. Daarin vertelde Kraamer dat hij dankzij God stopte met zijn homoseksuele activiteiten. Het interview leverde de omroep veel kritiek op.

Gisteren verscheen een bericht op de website van de EO waarin de omroep schrijft dat het de bedoeling was dat het verhaal van Kraamer tot discussie zou leiden. Maar “dat is niet gelukt”, zo valt er te lezen:

“Het heftige verhaal van Thony raakte bij veel homoseksuele lezers snaren van afwijzing, vervreemding en verdriet. Dat mag nooit het gevolg zijn van een verhaal, hoe oprecht onze bedoeling ook was. [...] Mochten we jou gekwetst hebben, dan spijt ons dat.”

‘Alles wat God verboden heeft’

De 19-jarige Kraamer vertelt in het interview, dat vorige week woensdag verscheen, openhartig over zijn leven in de gayscene. Over hoe hij tijdens zijn eerste ervaring wordt mishandeld, als compensatie begint te daten en uiteindelijk elk weekend uitbundig alles deed “wat God verboden had”. Maar toen, zegt Kraamer:

“liet God me inzien dat het dierlijk, onmenselijk en onnatuurlijk was wat hier gebeurde.”

Sindsdien zegt Kraamer helemaal gestopt te zijn met zijn leven als actief homoseksueel.

Het interview zorgde direct voor ophef op social media. Het zou negatieve stereotypes over homoseksuelen bevestigen en het doel van het verhaal voorbij schieten. Kraamer werd uitgenodigd door Eva Jinek om op televisie zijn verhaal te doen.

https://www.youtube.com/watch?v=-oASwQSumrI

Lees ook in nrc.next: O wonder, de EO toont een genezen homo. Ziek is dat! (€), een open brief van hoofdredacteur Wouter van Dijke van online homojongerenmagazine Expreszo