Inside Nazi Germany

Canvas, 20.40-21.30u.

In de zomer van 1937 kreeg de

Amerikaanse documentairemaker Julien Bryan (1899-1974) toestemming om het Derde Rijk te bezoeken en er te filmen. Zeven weken lang reisde hij door Duitsland en kreeg zo inzicht in de ontwikkelingen in het land. Officieel mocht hij van de autoriteiten alleen op bepaalde plaatsen filmen. Toch slaagde hij er in om veel dingen te registreren die de overheid niet met de wereld wilde delen. Via de post moest Bryan de film het land uitsmokkelen. Op basis van de beelden werd de film Inside Nazi Germany gemaakt, die in 1938 in Amerikaanse bioscopen werd vertoond om te waarschuwen tegen het fascisme. Kijkers kregen onder meer een geheime partijbijeenkomst in Neurenberg en de Duitste antisemitische propaganda te zien.

Vier uur zwart-witopnames van Bryan zijn bewaard gebleven. De Duitse cineast Michael Kloft gebruikte in 2012 een selectie van het materiaal voor de nieuwe versie van Inside Nazi Germany die vandaag wordt uitgezonden. Hij vult ze aan met bevindingen van een aantal andere buitenlandse bezoekers die in diezelfde periode door Duitsland reisden: Samuel Beckett, Jean Genet en een jonge John F. Kennedy.