Dit is wat je vandaag moet weten

Autumn leaves are pictured on an fall day in Vertou, near Nantes, October 21, 2014. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY)

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Toestanden op Terschelling. Bewoners vrezen dat het gas dat niet meer in Groningen gewonnen mag worden, straks op en rond hun eiland wordt geboord. Door een bedrijf dat nog (bijna) niemand kent: Tulip Oil.

Nog één dag dansen, zingen en drinken. Rond middernacht zit carnaval er voor dit jaar op. Weet je welke stad het populairst is? Een aantal carnavaleske cijferfeiten op een rijtje.

Soms moet dat ook gewoon kunnen. Een positief stukje over de NS. Néé, dat is geen sarcasme. Kijk maar.

Deze vrolijk besnorde Duitser heet Dieter. En het is de baas van Mercedes. Hij presenteert vandaag zijn beste jaarverslag ooit.

Poldernieuws

Vliegbasis Valkenburg moet een expertisecentrum worden voor onbemande luchtvaart, vindt prins Pieter Christiaan. De Volkskrant schrijft over zijn plannen.

In Den Haag is er ophef over het salaris dat oud-Unilever directeur Maarten Fontein ontvangt als algemeen directeur van ADO Den Haag, schrijft Omroep West.

Goed nieuws voor Zeeland: een projectontwikkelaar investeert honderden miljoenen in zeven vakantieparken in de provincie, meldt de Telegraaf.

While you were sleeping… in the US

Hoe gaat de auto van Apple eruit zien? Quartz doet een wilde gok: het voertuig gaat niet lijken op een Toyota Camry of Echo.

De maker van Oreo-koekjes, Mondelez International, gaat volgens The Wall Street Journal ook op de glutenvrije toer.

General Motors vecht vandaag weer voor het voortbestaan, schrijft Nasdaq. Moet het schadevergoedingen betalen vanwege dodelijke defecten aan hun auto’s?

While you were sleeping… in Asia

Na de notenrel een nieuwe bizarre rechtszaak in Zuid-Korea: een topman van LG wordt ervan verdacht wasmachines van concurrent Samsung te hebben gesloopt. De BBC heeft beelden.

Chinese banken zullen de komende tijd vooral kleinere Europese banken overnemen, denkt The Wall Street Journal na aanleiding van de overname van Reaal door Anbang.

Een staatsgreep is funest voor economische groei blijkt uit de matige Thaise groeicijfers, schrijft Nikkei Asian Review.

NRC Q’s citaat van de dag

“Het bleek niet mogelijk om de maatschappelijke impact van vrouwen aan de top te berekenen” - De Nederlandse Spoorwegen in het jaarverslag over 2014, waarin ze hun maatschappelijke bijdrage bespreken.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q