De man met maar één liefde: AS Roma

Il Capitano weet wat clubliefde is. Al 23 jaar voetbalt hij bij AS Roma, donderdag opponent van Feyenoord.

Totti is bijna 40 jaar, maar denkt niet aan stoppen. Daarvoor geven de fans van AS Roma hem naar eigen zeggen nog te veel energie.
Totti is bijna 40 jaar, maar denkt niet aan stoppen. Daarvoor geven de fans van AS Roma hem naar eigen zeggen nog te veel energie. Foto Tiziana Fabi/AFP

Iedereen houdt van hem. In Rome. In Italië. En ver daarbuiten. Want Francesco Totti, aanvoerder van AS Roma, behoort tot een uitstervend soort. Hij weet wat clubliefde is. Totti (38) voetbalt zijn hele leven al voor het Italiaanse AS Roma, donderdag tegenstander van Feyenoord in de Europa League. En hij wil nog lang niet stoppen.

Totti en AS Roma; ze zijn als Mick Jagger en de Rolling Stones, Jef Alberts en Goede Tijden, Slechte Tijden en Remco Campert en een typemachine. Eeuwig aan elkaar verbonden. Ze willen niets anders. Omdat ze zo veel van elkaar houden. „Ik blijf tot aan mijn dood in Rome”, zei Totti. „Nergens anders kan ik aarden.”

Francesco Totti, een geboren Romein, maakte op 28 maart 1993 zijn debuut voor AS Roma, de club die hij bewonderde vanwege zijn jeugdidool, de sierlijke middenvelder Giuseppe Giannini. Totti wilde in zijn voetsporen treden bij de volksclub in Rome. Dat lukte, en gelukkig voor hem bleek de liefde wederzijds.

Totti is bezig aan zijn 23ste seizoen bij AS Roma (731 wedstrijden in totaal). En hoewel hij aan snelheid en kracht lijkt te hebben ingeboet, kan Totti soms door slim en vaardig te handelen nog iets van zijn glans laten zien. Treffend voorbeeld was half januari de derby tegen Lazio Roma. Totti boog in zijn veertigste (!) Derby della Capitale met twee goals een achterstand om in een gelijkspel, waarbij zijn laatste treffer de hele wereld overging omdat Totti daarna een selfie nam.

De zelfverheerlijking werd hem niet kwalijk genomen in Italië. Totti mag zoiets, omdat hij Totti heet. Hij heeft iets onaantastbaars gekregen. En dat heeft niet alleen te maken met de tifosi van Roma, die gekscherend zeggen dat hun Messias niet met Kerst is geboren, maar op 27 september, de geboortedag van Francesco Totti, nee, il capitano is onaantastbaar geworden vanwege zijn trouw en dienstbaarheid. Voor hem is er maar één club die telt: AS Roma.

Gouden kind

Is hij dan nooit verleid door andere clubs? Zeker wel. AC Milan deed Il Bimbo d’Oro (Het Gouden Kind) als prille tiener een voorstel, maar moeder Fiorella stak daar een stokje voor. Ze wilde niet dat haar kind zou vereenzamen in het noorden. Later, toen Totti eenmaal bij AS Roma speelde, was er een interessante aanbieding van Real Madrid. Het was 2004, het jaar waarin de Romeinen worstelden met een financiële crisis. Totti verkeerde in grootse vorm en maakte zich zorgen over de schulden van zijn club. „Als dat betekent dat we de komende jaren niet mee kunnen doen om de prijzen, ben ik bang dat mijn vertrek onvermijdelijk is. Psychisch, fysiek en technisch zit ik nu in mijn beste periode.” Totti bleef, maar een succes als in 2001, toen hij de scudetto won, zou hij nooit meer behalen met AS Roma. Wel veroverde hij in 2006 nog de wereldtitel met Italië.

Maar spijt om nooit elders gespeeld te hebben? Geen moment. Er is geen mooiere club, geen mooiere stad denkbaar voor Totti. „Ik heb veel voor deze club gegeven”, zei hij vorig jaar in een interview met La Gazzetta dello Sport. „Maar deze club heeft mij ook veel gegeven. Roma is, na mijn familie, de enige liefde die ik heb in mijn leven. Daarvoor wil ik alles geven.”

Rudi Garcia, trainer van AS Roma, zal donderdag vermoedelijk een beroep op Totti doen, omdat de competitie beslist lijkt. De achterstand op koploper Juventus is opgelopen tot zeven punten. „Voor mij is hij één van de beste spelers in de geschiedenis van het voetbal”, roemde Garcia Totti. „Daarnaast is hij een voorbeeldig mens.” Ook Kevin Strootman, die er vanwege een knieblessure niet bij is tegen Feyenoord, sprak eerder vol lof over zijn collega Totti. „Hij is een legende. Hij kan alles, behalve Engels”, lachte hij.

Hongerig is hij nog altijd. Totti liet weten dat hij ernaar uitkijkt om volgende week terug te keren naar Nederland. „In Nederland heb ik één van de mooiste hoofdstukken uit mijn loopbaan geschreven met Italië. In Amsterdam scoorde ik die befaamde strafschop, het stiftje tegen Edwin van der Sar in de halve finale van het EK 2000”, zei hij in Corriere dello Sport.

Totti heeft nog een contract tot de zomer van 2016 bij AS Roma. Dan is hij bijna veertig. Aan stoppen denkt hij voorlopig niet. Daarvoor geven de fans hem nog te veel energie, zei hij in een ontroerend filmpje dat de club twee jaar geleden maakte. „Willen jullie weten wat ik denk? Wie ik écht ben?” vraagt Totti daarin hardop. „Het is iets wat ik jullie niet kan geven. Het enige wat ik jullie kan geven is mijn hart. Negentig minuten lang. Zoals ik nu al meer dan twintig jaar doe. Ik speel voor jullie, de tifosi. Misschien is dit het moment om jullie te bedanken. Grazie.”