De Freek Vonk van de dinosauriërs pakt je bij de kladden

Wie: Anne Schulp

Leeftijd: 40

Wat: paleontoloog museum Naturalis

Waar: 'Jinek', 10 februari

Loopbaancoaches stellen, als het goed is, tamelijk concrete doelen. Het bureau Haagse Hoogvliegers meldde eind december vorig jaar op zijn website dat er een fles port onderweg was naar Anne Schulp, een ex-collega in een andere functie. De voorspelling van de coach was immers in anderhalf jaar uitgekomen: hij zou de voorpagina van nrc.next halen.

Nu was dat niet zo heel moeilijk te raden. Nederlandse enige dinopaleontoloog werd namelijk al sinds maart gevolgd door een wetenschapsjournalist van de krant. Die liep in South Dakota een documentaire crew van de KRO tegen het lijf , ook al bezig met een portret van Schulp.

Als hopelijk in 2017 het voor 5 miljoen euro gekochte skelet van een Tyrannosaurus rex het Leidse museum Naturalis bereikt, dan is de media-aandacht alvast goed georkestreerd. Dat scheelt weer wat STER-spotjes voor een unieke, once in an lifetime, nee, eens-in-de-eeuwigheid-ervaring.

Dinosauriërs liggen goed bij de media en Schulp is een uitstekend verteller, die weet hoe je een publiek bij de kladden moet pakken: „Je bent 13 meter lang, je weegt 5.000 kilo en je bent vleeseter. Dan doe je dingen waar de Partij voor de Dieren niet blij mee zou zijn.”

Schulp liet eerder van zich horen in educatieve kinderprogramma’s en op de radio, maar zijn positie als de Freek Vonk van de oertijd verwierf hij vorige week bij Jinek, wellicht niet heel toevallig de verloofde van zijn collega bij Naturalis.

Vonk en Schulp delen een aanstekelijke passie voor hun tak van wetenschap, respectievelijk biologie en paleontologie. Ze hebben beiden ook een soort nerdy uitstraling, waar niemand, en nieuwsgierige kinderen, al helemaal niet, weerstand tegen kan bieden.

We hingen aan Annes lippen, bewonderden de fossiele tand die hij had meegenomen en noteerden dat volgens de laatste inzichten de wijfjes van de T. rex wat robuuster waren dan de mannetjes. En dit exemplaar, uiteraard, was een regina.

De aanleiding van de uitnodiging door een prestigieuze talkshow was vermoedelijk dat Naturalis ook nog eens 1,2 miljoen euro van de BankGiroLoterij toegezegd had gekregen voor de presentatie van het stoffelijk overschot.

Die loopbaancoach kan het dossier wel sluiten, anders moeten er alleen maar steeds meer en duurdere flessen worden bezorgd.

Naschrift (18 februari 2015): In een eerdere versie van dit artikel stond dat paleontoloog Anne Schulp voor het halen van de voorpagina van nrc.next een fles port kreeg van coachbureau Haagse Hoogvliegers. Hij was daar geen klant, maar de directeur is een ex-collega. [red.]

    • Hans Beerekamp