Dagkalender van de Wereldliteratuur: over de schepster van Inspector Wexford

Ze kreeg in januari een beroerte, maar viert vandaag haar 85ste verjaardag: de thrillerauteur die sneller schreef dan haar fans konden lezen, de schepster van Inspector Wexford, en de vrouw achter het pseudoniem Barbara Vine.

Wie het oeuvre van Ruth Rendell, geboren Grasemann, overziet, zou denken dat er drie auteurs aan het werk zijn geweest. In zekere zin is dat ook zo. Sinds haar debuut From Doon with Death (1964), over de plattelandsinspecteur Wexford, schrijft Rendell beurtelings een judgementWexford-detective en een psychologische misdaadroman; vanaf A Dark-Adapted Eye (1986, over twee zusters en de spoken uit het verleden) kwam daar bijna elk jaar een thriller onder het pseudoniem Barbara Vine bij. “In de Vine-romans zijn het de personages die bang zijn, niet de lezers,” karakteriseerde Rendell het verschil.

Rendell gelooft dat “mensen worden gemaakt door hun sociale omstandigheden”. Een van de beste van haar 65 romans is A Judgement in Stone (1977), waarin een vernederde huishoudster een hele familie uitmoordt. Maar ook in de psychologische thriller Going Wrong (1990, over een stalkende yup) en de Barbara Vine-roman No Night Is Too Long (1994, over een desastreus aflopende homoseksuele liefde) komt het kwaad voort uit verwrongen passie en gefrustreerde relaties.

Meer edities van deze rubriek op The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz