Chinese commissaris weg na maal met salamander

Een politiecommissaris uit de Chinese miljoenenstad Shenzhen is ontslagen. Hij had politiemensen journalisten laten wegslaan die hem hadden betrapt toen hij met andere hoge politiefunctionarissen in een restaurant een zeldzame reuzensalamander zat te verorberen. Het dier is in China met uitsterven bedreigd.

Drie journalisten hadden lucht van het diner gekregen en probeerden het te filmen met hun telefoons. Daarop werden ze geslagen door politiepersoneel. Hun telefoons en camera’s werden in beslag genomen. Dit heeft een gerespecteerde lokale krant uit Shenzhen gemeld.

De politie kwam vervolgens met een aantal verzachtende omstandigheden op de proppen. Het zou zijn gegaan om een gekweekte reuzensalamander, niet een uit de vrije natuur. Bovendien zouden de politiemensen het ruim 700 euro kostende feestmaal uit eigen zak hebben betaald.

Toch, aldus de verklaring, was commissaris Wang Yuanping ontslagen omdat hij zich had schuldig gemaakt aan machtsmisbruik door de journalisten met geweld te laten wegjagen. De journalisten hebben inmiddels een schadevergoeding ontvangen.

De Chinese president Xi Jinping voert al sinds zijn aantreden in 2012 campagne tegen corruptie. De partijleiding heeft hoge functionarissen bovendien opgedragen niet langer copieuze maaltijden te gebruiken en zich niet langer te buiten te gaan aan onnodige luxe. De partijleiding gaat echter bij de bestrijding van corruptie volgens critici selectief te werk. (Reuters)