Brieven

Burger is sponsor VVD

Onze premier vindt dat de kwestie Verheijen is „opgeblazen en opgepompt”. Hij heeft van Mark Verheijen begrepen dat de zaak groter wordt gemaakt dan hij is. De VVD-fractievoorzitter heeft het ANP laten weten dat Verheijen „een paar fouten” heeft gemaakt en dat „ruiterlijk” heeft erkend. Mark Verheijen kan volgens Zijlstra zijn werk dan ook „prima” blijven doen.

In NRC (11/2) wordt duidelijk dat Verheijen onkosten die hij als VVD-bestuurslid heeft gemaakt, niet bij de partij heeft gedeclareerd, maar bij de provincie. Dat betekent dat de belastingbetaler de VVD (indirect) sponsort. Logisch dat de heren Rutte en Zijlstra geen kwaad woord over deze sjoemelende partijgenoot willen horen.

Woningcorporaties

Sector is te klein

Coen Teulings maakte in zijn column van 4 februari melding van de opvatting dat woningcorporaties alleen maar moeten bouwen voor de doelgroep en geen geld moeten steken in commerciële activiteiten. Hij vervolgt: „Er is echter één probleem: je moet wel heel creatief rekenen om de doelgroep op te kunnen rekken tot 2,5 miljoen huishoudens.” Deze bewering is bij mijn weten onjuist. Volgens een recente studie van ABF Research in opdracht van minister Blok is de omvang van de EC-doelgroep (belastbaar jaarinkomen max. ruim €34.000) in 2013: 3.289.900 huishoudens. Per saldo telt de corporatiesector circa 32 procent van de woningvoorraad, terwijl de EC-doelgroep circa 40 procent van alle huishoudens omvat. Tussen 2013 en 2030 zal de EC-doelgroep groeien met circa 5 procent. De sector is dus te klein. Creatief rekenen is niet nodig. Gedisciplineerd rekenen volstaat.

Hugo Priemus em. hoogleraar TU Delft

Fifty Shades of Grey

Ver van de realiteit

Ironisch dat in de krant van 11 februari waar met drie artikelen aandacht is voor de boekverfilming van Fifty Shades of Grey (fictie!) te vinden is dat „één op drie vrouwen pijn heeft bij seks”. Er zit een tegenstelling in de lofzang op de bevrijding van het vrouwelijke genot door SM in de film en de schrijnende werkelijkheid van de sekslevens van vele mannen en vrouwen.

We willen de film en het boek graag geloven, iedereen loopt ermee weg, lijkt het. De werkelijkheid voor veel vrouwen (en mannen) is ontnuchterend en heeft weinig te maken met de film. Fictie dus. En de feiten liegen er niet om.

Jan Borger

Volksfeest

Carnaval is morsdood

Mijn ouders zeiden vroeger dat ik pas op zondagochtend mijn ‘pekske’ aan mocht . Dinsdagavond ging het weer uit. Daarna weer normaal doen. Gelukkig had ik vrijzinnige ouders die meenden dat carnaval beter de normaliteit kon zijn, want de wereld was gek genoeg. Ik ga al ruim tien jaar met carnaval niet meer de straat op of de kroeg in en wel hierom:

carnavalssocioloog Theo Franssen legt de vinger op de zere plek, carnaval wordt volgens hem bedreigd door minder enthousiastelingen, minder cafés, regelzucht. Ik ben echter van mening dat, ondanks massale participatie, carnaval – zoals Franssen en ik het graag zien – niet bedreigd wordt, maar al morsdood is. De echte doodsoorzaak is dat het carnaval zijn unieke lokale, dus heterogene karakter heeft verloren door de regionale media en commercie. Dat zijn de echte vijanden van het carnaval, waarvan Franssen, net als mijn ouders, terecht zegt dat het maar drie dagen mag duren en geen dag langer. Met lede ogen heb ik moeten aanzien dat onder aanvoering van die media, gesponsord door ‘s lands bierbrouwers, er een zogenaamd homogeen ‘Limburgs’ feest van werd gemaakt. Mediale eenheidsworst, geënsceneerd plezier. Carnaval wordt daar bij elkaar geschreeuwd door presentatoren die ingestudeerd vloeiend van het Sittards, via het Roermonds en het Heerlens naar het Genneps terug op het Maastrichts overgaan met het logo van brouwers in hun nek. Theo Franssen had zijn collega Jürgen Habermas kunnen parafraseren: carnaval is door media en commercie verschoven van de leefwereld naar de systeemwereld. En die wereld is zijn graf. Mislukte social engineering dus. Want carnaval is een volksfeest en geen instituut.

Mat Verberkt

Gaswinning Groningen

Het zijn maar aardbevinkjes

Uw redactionele commentaar luidde: Veiligheid Groningers gaat boven de rijksbegroting (11/2). Er is volgens mij helemaal geen veiligheidsprobleem. Er is nog niemand om het leven gekomen als gevolg van zo’n aardbevinkje, noch is er iemand gewond geraakt. En of er slachtoffers gaan vallen, moeten we nog maar afwachten. Gebruik van het woord veiligheid is dus overdreven. Het probleem in Groningen is dat oude gebouwen (waarschijnlijk zonder degelijke fundering) door de aardverzakkingen wat scheuren gaan vertonen. De beelden van beschadigingen betreffen altijd oude gebouwen als kerken en boerderijen. En voor het ene nieuwe gebouw dat schade op heeft gelopen is het waarschijnlijk de moeite waard om uit te zoeken of de gemeentelijke dienst Bouw- en Woningtoezicht terecht toestemming voor de bouw heeft gegeven. Wij hebben aan dat Groningse gas een enorme welvaart te danken. Mijn advies: gebruik een klein percentage van de gasopbrengst om oude gebouwen van historische waarde te versterken. Gebruik ook wat geld om oude, bijna bouwvallige gebouwen te slopen en compenseer de eigenaar daarvoor. Zorg dat bouwnormen resulteren in duurzame gebouwen die die milde aardbevinkjes kunnen doorstaan. En neem vooral geen domme beslissing om de gaskraan echt dicht te draaien.

P.W. van Wechem

Schippers en de zorg

Niet in hetzelfde bed

Zaterdag stelde minister Schippers in de eerste alinea van haar ingezonden stuk Als kwaliteit loon, wint de patiënt dat als je in Nederland ziek wordt, je naast elkaar in hetzelfde ziekenhuis ligt. En dat onze gezondheidszorg geen onderscheid maakt tussen mensen. En dat zij daar trots op is.

Nu blijkt uit diverse publicaties in de afgelopen weken, waaronder die van Marijke Linthorst (10/2) dat er wel degelijk een groot onderscheid wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld budgetpolis houders, studenten met een studentenverzekering en andere polishouders. Uit alles blijkt dat verschillende (risico)doelgroepen en polishouders vooral niet in hetzelfde ziekenhuis komen te liggen, door het selectieve inkoopbeleid van verzekeraars.

Ook is afgelopen week VWS op de vingers getikt door de reclamecodecommissie omtrent de te rooskleurige voorstelling van zaken in de zorg-spotjes van VWS. Op deze wijze wordt het oude gezegde „De krant brengt de leugens in het land” wel weer heelactueel.

Anton Zimmermann

Echte mannen

Goed geëmancipeerd

Mislukt is iemand die niet geworden is wat hij wilde worden. Opinie en Debat kopt Wordt de man een mislukte vrouw? (14/2) Er wordt geschreven over klagende dames die hun buik vol hebben van ‘de hedendaagse man die niets meer kan’. Deze klaagsters zijn geboren in de jaren tachtig. Toen hadden hun moeders bedacht met hun vele zusters dat een vent in het huishouden geen klap waard was. Ze stond er alleen voor als het ging om kinderen van school halen, vriendjes laten spelen, stofzuigen, koken, een wasje draaien, boodschappen doen. Schoorvoetend veranderde er iets in huis. Vader bracht de kinderen eens weg, de minister ging naar huis voor zijn jarige dochter. Koken bleek hij goed te kunnen, zelfs het dweilen ging hem goed af. We zouden gelukkig moeten zijn. Het ging mis toen meisjes hun neus ophaalden voor een man met schort. Een echte kerel kon toch niet koken? Welke sukkel staat er nou te stofzuigen? Als ik vaders zie op het schoolplein, bij de groenten van Albert Heijn, soms jongens zie bellen als ze niet uit het boodschappenlijstje komen, in de winkelstraat mannen achter de kinderwagen lopen, denk ik: wat hebben we dat goed gedaan. Mannen en vrouwen.

Cora Duin

Correcties en aanvullingen

265 clichés

Door een fout van de eindredactie is het aantal clichés op de lijst van Leijten en Van Barschot in Een krant kan niet zonder clichés – maar minder mag (Ombudsman, 14/2) met 1.000 verhoogd; de lijst bevat niet „1.265” woorden en uitdrukkingen, maar, zoals de ombudsman had geschreven, 265.

Geen Raveel maar een Alma

Het schilderij met de grote golf in het artikel Mercuurs droom: museum vol zeekunst (13/2, p. C14) wordt in het bijschrift ten onrechte toegeschreven aan Roger Raveel. Het is in 2014 gemaakt door Maaike Alma.

Femtoseconde

In het artikel Data-opslag met licht kost minder energie (Wetenschap, 14/2) wordt een femtoseconde omschreven als een biljardste milliseconde. Dat moet een biljardste seconde zijn.

Oproep Essaywedstrijd

Stuur uw suggestie

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en NRC Handelsblad schrijven dit jaar voor de zesde keer samen een essaywedstrijd uit. Lezers mogen een suggestie doen voor de wetenschappelijke vraag waar het essay over moet gaan. De winnende inzender krijgt een zilveren medaille. De uiterste datum is vrijdag 27 februari.

Inzendingen: KHMW, Spaarne 17, 2011 CD Haarlem of secretaris@khmw.nl

  • Cora Duin
  • André Tijman
  • Hugo Priemus
  • Jan Borger
  • Mat Verberkt
  • P.W. van Wechem
  • Anton Zimmermann