Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Cursus cartoontekenen bij Donner afgelast wegens aanslagen

Uit veiligheidsoverwegingen heeft boekhandel Donner een cursus cartoontekenen afgelast.
Uit veiligheidsoverwegingen heeft boekhandel Donner een cursus cartoontekenen afgelast. Foto: ANP/MARCO DE SWART

Boekhandel Donner in Rotterdam heeft een cursus cartoontekenen afgelast, naar aanleiding van de aanslagen in Denemarken. De boekenwinkel zegt niet in te kunnen staan voor de veiligheid van de bezoekers.

De cursus, met het thema vrijheid van meningsuiting, zou worden gegeven door cartoonisten Guido de Groot en Vincent in ’t Hout. Zij zouden, samen met de cursisten, “bewapend met HB-potlood het extremisme te lijf” gaan, zo stond in de uitnodiging.

De uitnodiging verwijst hiermee naar de aanslag op satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs op 7 januari. Hierbij schoten moslimextremisten twaalf mensen dood, onder wie acht journalisten en cartoonisten. “Achteraf had ik die tekst misschien anders moeten stellen, maar toen hadden we Denemarken nog niet gehad”, aldus Van de Wetering.

‘Met knipoog naar veiligheid gevraagd’

Na het lezen van de uitnodiging, die gericht was aan “jong en oud” vroegen klanten, “al dan niet met een knipoog”, hoe het zat met de veiligheid bij de boekhandel. “En toen was het drama in Denemarken nog niet gebeurd”, zegt Van de Wetering.

Afgelopen zaterdag kwamen twee mensen om het leven bij aanslagen in Kopenhagen, onder meer op een cultureel centrum. Daar werd net een bijeenkomst gehouden met de controversiële Zweedse Mohammed-cartoonist Lars Vilks. Het thema van deze bijeenkomst was ook de vrijheid van meningsuiting. “Toen de omvang van die aanslag bij mij was ingedaald, moesten we het wel over de veiligheid hebben,” aldus de directeur.

‘We zijn gezwicht’

Het was een groot dilemma, aldus Van de Wetering. “We vroegen ons hardop af: kunnen wij instaan voor de veiligheid van de cursisten, het personeel en de klanten?” Het antwoord daarop was nee. Volgens de directeur was het alleen mogelijk door een cordon van beveiliging om de winkel te plaatsen. En zelfs dan is er geen volledige veiligheid te garanderen. “Zo’n cordon willen we niet. Daarom moesten wij tot onze spijt de cursus annuleren.”

“Na de aanslag op Charlie Hebdo hebben we juist op A0-formaat een poster opgehangen met onder andere “Je suis Charlie”.” En daar staat Donner nog steeds voor, verzekert Van de Wetering. “Het moest een kleine geste worden van de cartoonisten en ons, in een grote discussie.” Nu is Donner zelf onderdeel geworden van een grotere discussie, beseft Van de Wetering. Hij verzucht: “We zijn gezwicht”.