Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Ashton Carter beëdigd als Amerikaanse minister van Defensie

Vicepresident Joe Biden beëdigt Carter
Vicepresident Joe Biden beëdigt Carter EPA / Shawn Thew

Ashton Carter is vandaag beëdigd als de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie. De 60-jarige politicus legde de eed af in Washington en volgt hiermee Chuck Hagel op, die in november zijn ontslag indiende. Dat meldt persbureau AP.

Bij zijn beëdiging deed Carter drie beloften. Hij zei dat hij president Obama zal helpen om verstandige beslissingen te nemen over Amerikaanse en mondiale veiligheid. Ook belooft hij de waardigheid, veiligheid en het welzijn van militairen te beschermen. Ten slotte zegt hij te zullen bouwen aan een krijgsmacht die toekomstbestendig is.

Carter is de vierde defensieminister sinds de eerste regeerperiode van Obama. De politicus was van oktober 2011 tot december 2013 al onderminister in het Pentagon. Zijn belangrijkste taak wordt de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië.