Arrestaties vanwege illegaal gokken op voetbalwedstrijden

Foto ANP / Lex van Lieshout

In een internationaal onderzoek naar illegaal gokken zijn vijf Nederlanders opgepakt. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend.

De hoofdverdachten in de zaak zijn een 34-jarige man uit Rijswijk, een 40-jarige man uit Hilversum en een eveneens 40-jarige Nederlander die op Cyprus woont. Zij worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie die in Nederland op grote schaal beroepsmatig weddenschappen aanbiedt. Zonder vergunning is dat in Nederland illegaal en De Lotto heeft de enige beschikbare vergunning in handen.

De op Cyprus wonende Nederlander is volgens het OM “de spil”: hij zou het aanbieden van illegaal gokken hebben opgezet. De twee andere verdachten zouden de weddenschappen op de voetbalwedstrijden vervolgens aan de man hebben gebracht. Het OM:

“Via diverse zogenaamde ‘agenten’ boden zij aan honderden derden gokweddenschappen aan. Het inzetten bij het gokken kon met contant geld en de eventuele winsten werden vervolgens ook contant uitbetaald. De verdachten zouden het geld dat ze verdienden met het aanbieden van illegaal gokken hebben witgewassen.”

Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van informatie uit Duitsland over de 40-jarige uit Cyprus. Volgens de Duitse justitie was de man in 2008 en 2009 betrokken bij matchfixing, waaronder ook van wedstrijden in Nederland. Het OM heeft geen aanwijzingen gevonden dat hij daarna nog betrokken was bij het manipuleren van uitslagen van voetbalwedstrijden.

Naast de drie hoofdverdachten zijn nog twee mannen opgepakt die van kleinere vergrijpen worden verdacht.

    • Eva Smal