Criminaliteit neemt af, maar liquidaties duren voort

De criminaliteit in Amsterdam neemt af, maar het aantal liquidaties en de aard daarvan bezorgen burgemeester Van der Laan een „ellendig gevoel”.

Dat zei hij gistermiddag in een persgesprek van de driehoek: burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van politie.

De criminaliteit waar burgers het meeste last van hebben werd in 2014 gestaag minder. Straatroof: 1.775 gevallen, een daling van 20 procent vergeleken met 2013. Overvallen: 185, 32 procent minder. Woninginbraken: 6.244, 19 procent omlaag.

Maar in de eerste twee maanden van het jaar zijn al vier liquidaties in de stad geteld. Met die zaken zijn, aldus commissaris Aalbersberg, 200 Amsterdamse rechercheurs fulltime bezig. Soms moet Amsterdam voor versterking elders in het land aankloppen. Volgens Aalbersberg voorkwam de politie liquidaties in twee gevallen.

Van der Laan vertelde over het gevoel van onveiligheid bij de burgers. Hij bezocht een buurtbewoner bij wie een verdwaalde kogel in de ijskast in haar woning was ingeslagen. Van der Laan: „Wij bieden die mevrouw dan een nieuwe ijskast aan. Maar die mevrouw heeft natuurlijk helemaal geen behoefte aan een nieuwe ijskast van ons.”