Dit is een artikel uit het NRC-archief

Mensenrechten

Aboutaleb roept in VS op tot grenzen stellen en perspectief bieden

Aboutaleb in Washington
Aboutaleb in Washington ANP / Mandel Ngan

De maatschappij moet jongeren perspectief bieden en tegelijkertijd grenzen stellen aan haar burgers en die ook bewaken. Daartoe riep de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag op in het Witte Huis, waar hij door president Obama was uitgenodigd. Dat meldt persdienst ANP.

Aboutaleb is in Washington voor een conferentie over het aanpakken van radicalisering en extremisme. Hij noemde het in een speech van cruciaal belang dat hij voor alle bewoners zichtbaar en aanspreekbaar is. Daarmee kan hij vertrouwen winnen en spanningen snel signaleren. Ook wil de burgemeester jongeren perspectief bieden zodat zij niet vatbaar worden voor extremistisch gedachtegoed.

“Uitsluiting en discriminatie maken jongeren kwetsbaar voor de boodschap van ronselaars. Een goede opleiding is belangrijk om een goede baan te kunnen vinden. En een betaalde baan is de beste remedie tegen armoede en een leven in de marge van de samenleving.”