Aardappelverleiding

Janssons frestelse – ‘de verleiding van Jansson’ – is een verdraaid lekkere Zweedse ovenschotel van aardappelen, uien en ansjovis. Annette van Ruitenburg geeft er in Liever lokaal een Nederlandse twist aan, met Hollandse uien (ze beveelt aan de lichtpittige Gele Rijnsburger of de Noord-Hollandse Strogele te gebruiken) en jenever.

Snijd de aardappels in dunne reepjes en leg ze in koud water om verkleuren te voorkomen. Verhit in een koekenpan de boter en olie. Voeg de uien toe met een snufje zout en de jenever en laat de uien langzaam garen, maar niet te bruin worden.

Giet de aardappels af en schep de uien uit de koekenpan. Bewaar het bakvet. Leg een laag aardappelreepjes in een ingevette ovenschaal en daarna een laag uien en een paar ansjovissen, gevolgd door aardappelreepjes. Bestrooi elke laag met peper. Ga zo door en eindig met een laag aardappelreepjes. Bestrooi met broodkruim en blokjes boter. Giet de slagroom in de pan met het achtergebleven bakvet, laat tegen de kook aankomen en schenk hem over de aardappels.

Bak de aardappelschotel afgedekt met aluminiumfolie 45 minuten in een oven op 200 °C. Verwijder het laatste kwartier het folie. Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn, het vocht is verdampt en er een mooie korst op zit.