Aantal aangiften autodiefstal met 9 procent gedaald

Het aantal aangiften van autodiefstal was in 2014 “historisch laag”. Dat zegt Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) die vandaag jaarcijfers publiceerde. In 2014 werden 10.712 aangiften gedaan, een daling van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De Volkswagen Golf Alltrack. Volkswagens bleken het afgelopen jaar het populairst onder criminelen om te stelen. Foto EPA/Daniel Karmann

Het aantal aangiften van autodiefstal was in 2014 “historisch laag”. Dat zegt Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) die vandaag jaarcijfers publiceerde. In 2014 werden 10.712 aangiften gedaan, een daling van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Ter vergelijking: in 2000 werden nog ruim 25.000 aangiften gedaan, in 1995 meer dan 26.000. De AVc publiceert de cijfers zelf sinds 1999, en zegt dat een dergelijk overzicht sinds 1995 beschikbaar is.

‘Jonge’ auto’s zijn populair

De stichting ziet eenzelfde dalende trend bij de diefstal van busjes, vrachtwagens en opleggers. Volgens de stichting is de samenwerking tussen politie, verzekeraars en de RDW, de instelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen verzorgt, de belangrijkste oorzaak van de daling. Het snel registreren van gestolen voertuigen zou diefstal minder aantrekkelijk maken voor criminelen.

Ondanks de dalende cijfers worden ‘jonge’ auto’s, van twee tot vijf jaar oud, nog altijd succesvol gestolen. Slechts tussen de 25 en 30 procent van deze voertuigen werd vorig jaar teruggevonden. Volgens de AVc komt dat doordat deze auto’s populair zijn bij professionele criminele organisaties. Het aantal aangiften van diefstal van motorfietsen en brom- en snorfietsen wisselt per jaar. De populairste auto’s onder criminelen zijn Volkswagens, BMW’s en Audi’s.

Lees ook op NRC Q: Hoeveel auto’s werden er in jouw buurt gestolen?

    • Sam de Voogt