Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aanklager eist ontslag van rechtsvervolging voor Strauss-Kahn

De aanklager in de zaak rondom Dominique Strauss-Kahn eist ontslag van rechtsvervolging. Volgens de aanklager is ‘noch uit de verhoren, noch uit het onderzoek’ gebleken dat de voormalig topman van het IMF zich schuldig heeft gemaakt aan pooieractiviteiten.

Dominique Strauss-Kahn verlaat de rechtbank in Lille op 11 februari. De aanklager heeft vandaag ontslag van rechtsvervolging geëist in de Carlton-affaire.
Dominique Strauss-Kahn verlaat de rechtbank in Lille op 11 februari. De aanklager heeft vandaag ontslag van rechtsvervolging geëist in de Carlton-affaire. ANP/EPA/YOAN VALAT

De aanklager in de zaak rondom Dominique Strauss-Kahn eist ontslag van rechtsvervolging. Volgens de aanklager is ‘noch uit de verhoren, noch uit het onderzoek’ gebleken dat de voormalig topman van het IMF zich schuldig heeft gemaakt aan pooieractiviteiten.

Dat meldt NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Brekend: DSK niet verder vervolgd in Carlton-affaire wegens gebrek aan bewijs, meldt @clarabdx in Lille.

Strauss-Kahn werd samen met dertien anderen verdacht van het organiseren van seksfeesten in het Franse Carlton Hotel en in de VS en België. Daarbij zouden volgens een aantal partijen prostituees zijn ingehuurd. Prostitutie in Frankrijk is niet verboden, maar het faciliteren daarvan wel.

‘Juridisch bouwwerk is ingestort’

Strauss-Kahn heeft weliswaar eerder al bekend dat hij seks had met verschillende vrouwen, maar naar eigen zeggen wist hij niet dat zij prostituees waren. De zaak draaide er dan ook om of de voormalig topman van het IMF wist dat de betrokken dames prostituees waren. Dat mochten zij van hun opdrachtgevers niet tegen Strauss-Kahn zeggen, zo bleek eerder al uit de processtukken.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “Heeft DSK de ontmoetingen georganiseerd? Nee”, zei de aanklager. Hij eist “puur en simpel” ontslag van rechtsvervolging.

[/tweeted]
De beslissing van de aanklager komt niet als een verrassing. Gisteren trokken vijf van de zes civiele partijen zich al terug nadat zij constateerden dat er te weinig bewijs was om aan te tonen dat Strauss-Kahn als pooier was opgetreden. Vermaas schreef afgelopen weekend over de zaak:

Het was „niet eens” zo dat deze week de bewijslast „gesloopt” werd, analyseerde Le Figaro aan het eind van de derde dag waarop Strauss-Kahn uitgehoord werd. „Het juridische bouwwerk”, schreef de krant „is tijdens de zitting uit zichzelf ingestort, als een aantrekkelijk uitziende soufflé die inzakt zodra je de deur van de oven half opentrekt”.

Later deze week doet de rechter uitspraak.

Lees in nrc.next: Hij houdt van harde seks, dat mag toch wel>? (€)