Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zonder spanning is er nog altijd attractiviteit

De eredivisie is voorspelbaarder dan Fox Sports doet geloven. Maar ach, met monsterzeges en doelpuntrijke topduels blijft er genoeg kijkplezier over.

Illustratie Anniek Tijmes

Fox Sports schotelt de televisiekijkers nog steeds de commercial voor met Memphis Depay die zich tot ons wendt in een fragment dat ingemonteerd is tussen twee acties in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. „Spannend he, die seizoensontknoping? Hoe het afloopt weet niemand”, zegt de PSV-vedette, voordat hij aanlegt voor een trap over zestig meter die net over gaat.

Hoe het afloopt in de eredivisie lijkt inmiddels iedereen al te weten. Een praktisch gelopen titelrace halverwege februari, met pas tweederde van de wedstrijden in de eredivisie gespeeld, is nieuw voor de zender die de laatste jaren prat ging op de onvoorspelbaarheid van de competitie. „Het onvoorspelbare competitieverloop van de Eredivisie heeft tot gevolg dat de kijkers van Fox Sports de competitie nog intensiever volgen door meer en meer live wedstrijden te bekijken”, jubelde de zender in oktober 2013. En een jaar daarvoor, voor de intrede van Fox, meldde een persbericht dat „Eredivisie Live blijft profiteren van het spannende competitieverloop”.

En nu? Over iets minder dan een half jaar, op 7 augustus, begint eredivisieseizoen 2015/2016 en het moet raar lopen wil er voor die tijd nog een club anders dan PSV serieus meedoen om de landstitel. Zes maanden dus van voldongen feiten, zonder – aan de top althans – overspannen coaches, oververhitte voorbeschouwingen, breed uitgemeten rivaliteiten en allesbepalende duels. Een ideale opmaat voor het WK voor vrouwen in Canada, waar vanaf pakweg april alle aandacht naar uit kan, maar die rechten heeft de NOS.

Tickets op de post

Dat PSV vier keer mag verliezen in de komende elf duels zou marge genoeg moeten zijn voor de eerste titel in zeven jaar. En met de sportieve dip vermoedelijk achter zich kan ook Ajax, dat gistermiddag met zowaar enige schwung in de tweede helft afstand nam van FC Twente, zich met de nederlagen van concurrenten alvast opmaken voor plaats twee. Wie claimt dat de belangrijkste prijzen verdeeld zijn zegt niets te veel nu de Champions League-(voorronde)tickets al haast op de post kunnen naar Eindhoven en Amsterdam.

Maar ach, wat geeft het. Zonder spanning is er nog altijd attractiviteit in zo’n speelronde als deze met de meest beladen streekderby’s in één weekend gepropt, met een monsterzege van FC Utrecht en met twee competitietoppers die elk zes goals opleverden – AZ-PSV en Ajax-Twente. Verder gewoon hele goeie, lekkere goals. Begon vrijdag al in Alkmaar, gisteren eindigend in de Arena. Spitsengoals van Robert Mühren, Luuk de Jong, Bertrand Traoré, Michiel Kramer.

Losers van de winter

Het kan niet altijd 15 mei 2011 zijn, de dag waarop de eredivisie op de laatste speeldag beslist werd in een rechtstreeks duel. Een niet te regisseren spektakelstuk tussen Ajax en FC Twente. Op 15 februari 2015, gisteren, is hetzelfde affiche de strijd geworden tussen de twee losers van na de winterstop, met clubs die het vizier al min of meer op volgend seizoen hebben staan.

Ajax-coach Frank de Boer heeft maart aangemerkt als de maand waarin hij duidelijkheid verschaft over zijn toekomst. Kindster Riechedly Bazoer (18) kende tegen Twente zijn coming of age, bekroond met een zeer kundige goal en rond Ricardo Kishna gaat het – mede door de oprispingen van zijn zaakwaarnemer – vaker over volgend seizoen dan het huidige, hoeveel schaarbewegingen hij er ook uitgooit. Gisteren goed voor een assist en twee goals. Speelt hij nog bij Ajax volgend jaar? „Dat is op dit moment bijzaak”, zei hij.

Inderdaad bijzaak: er is hier en nu nog voldoende te beleven. Wellicht sneuvelt er nog een trainer. En levert de degradatiestrijd nog speeksel en bloed op, giert de provincietrots door het bekertoernooi en staat de Nederlandse eer in de Europa League op het spel, vanaf donderdag. PSV de sterkste, is de conclusie hartje winter al, volgend seizoen kan het allemaal weer anders zijn. Nederland is – gelukkig? – te klein en te verbrokkeld om een dominante grootmacht voort te brengen – zoals Bayern München in Duitsland. Sprinkhanen uit grote competities roven de top leeg en dan blijft overeind de club met het vernuftigste beleid.

Dat was Ajax een keer niet, ook wel weer eens leuk voor de kijker.