Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

IJsplaat Antarctica dreigt te scheuren

In een van de grootste ijsplaten van Antarctica, de Larsen C ijsplaat, zit een grote, groeiende scheur. Als die doorzet kan een stuk afbreken zo groot als Groningen en Friesland bij elkaar, melden onderzoekers in The Cryosphere. Hun artikel moet nog door collega’s worden beoordeeld. Ze analyseerden satellietwaarnemingen tussen eind 2010 en begin dit jaar. De scheur groeide in 2014 20 kilometer en is nu 80 kilometer lang en tot 200 meter wijd. Een breuk nu zou tientallen jaren eerder komen dan verwacht. Gletsjers voeren traag ijs aan en ‘voeden’ de ijsplaat. Aan het front, in zee, breekt eens in de zoveel tijd een stuk af. De onderzoekers vrezen dat het resterende deel instabiel wordt. Dan kan gletsjerijs versneld in zee drijven en bijdragen aan zeespiegelstijging.