Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Winst populisten, CDU krijgt klap in Hamburg

Bij verkiezingen in het Duitse Hamburg is de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) er gisteren voor het eerst in geslaagd zetels te halen in een West-Duits regioparlement. De AfD won 6,1 procent van de stemmen, ruim boven de kiesdrempel van 5 procent.

De CDU van bondskanselier Angela Merkel verloor in Hamburg fors. De partij viel terug naar 15,9 procent, 6 procentpunt minder dan in 2011. De sociaal-democratische SPD bleef in Hamburg de grootste met 45,7 procent van de stemmen. De afgelopen jaren regeerde de SPD van burgemeester Olaf Scholz in Hamburg alleen. Door gering zetelverlies moet zij nu een coalitieregering vormen, waarschijnlijk met de Groenen.

Hanzestad Hamburg, na Berlijn de grootste stad van Duitsland, is behalve gemeente ook een deelstaat van de Bondsrepubliek. Gemeente- en regioverkiezingen vallen samen.

De AfD, twee jaar geleden opgericht, heeft zich inmiddels stevig genesteld in de Duitse politiek. In regioparlementen in drie Oost-Duitse deelstaten was zij al vertegenwoordigd. De AfD ontstond uit onvrede over de euro, maar heeft zich tot brede rechtse partij ontwikkeld. In Hamburg voerde de partij campagne met het thema criminaliteit en onveiligheid.

Opvallend in de Hamburgse uitslag is de bescheiden winst van de liberale FDP, die 7,4 procent scoorde. Bij de bondsdagsverkiezingen in 2013 haalde de FDP de kiesdrempel niet.