Wie vertrouw je het meest, bedrijven of de overheid?

Beeld Benoît Champy, Berkay Sargın

Ben jij ook zo vol van vertrouwen in alles en iedereen? Ondanks het clichébeeld van Nederlanders als een ontevreden, knorrend volkje (prijzen zijn te hoog, te veel werkloosheid, noem maar op) hebben Nederlanders veel meer vertrouwen in instituties als media, bedrijven en overheid dan in onze buurlanden.

Pr-firma Edelman onderzoekt dat al 15 jaar, op basis van enquetes onder 33.000 volwassenen wereldwijd. Een greep uit de laatste ‘Trust Index’ die ze uitbrachten:

Als je kijkt naar de verschillende instituties, dan valt op dat Nederlanders bedrijven over het algemeen het meeste vertrouwen, al loopt het niet ver uiteen. In de VS vertrouwt men (verrassing) de overheid het minst, in Rusland worden ngo’s vooral gewantrouwd:

Wat valt er verder op? Het vertrouwen in bedrijven en de overheid lijkt niet helemaal verband te houden met de mate van corruptie in een land. Zo scoort China hoog op de Trust Index, terwijl de corruptie (gemeten door Transparency International) er behoorlijk huishoudt:

De conclusie: corruptie en vertrouwen in de instituties sluiten elkaar niet uit. Misschien is er in sommige landen wel een zeker vertrouwen dat er altijd corruptie zal zijn. Dan weet je tenminste wat je hebt.

De rest van het onderzoek:

    • Jacco Hupkens