Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Welkom in ons verjaarscadeau/ pop-upmuseum

Welkom! Ja mijn hemel, hier staan we dan. Een dagelijks televisieprogramma opent in zijn tiende seizoen een museum. Tijdelijk, maar toch. Een origineler verjaardagscadeau kunnen wij ons niet wensen.

Hoe het zo kwam? De wieg van ons pop-upmuseum stond in een uitzending, vorig jaar, waarin Jasper Krabbé sprak over de door hem samengestelde tentoonstelling in het Tropenmuseum, Soulmade. Hij had daarvoor voorwerpen en kunstwerken uit de depots van het Tropenmuseum voor even van hun onzichtbaarheid bevrijd. Een enthousiast gesprek. De volgende dag was er in de redactievergadering de opmerking: Zou het geen rubriek voor ons programma zijn? Dat Jasper in de grote musea van ons land de kelders induikt. Op zoek gaat naar verborgen kunst? Goede naam voor de rubriek trouwens: Verborgen kunst! Nee, besloten we. Het idee is alleen een goed idee als we die verborgen kunst vervolgens kunnen exposeren zodat de nieuwsgierige kijker erheen kan. Oké, dan gaan we een museum zoeken. Gekkenwerk. Maar we vonden het Allard Pierson Museum, hartje Amsterdam. Tien zalen voor vier maanden.

Echt? Ja echt. Fantastisch, dan gaan we tien musea vragen of we in hun kelders mogen kijken. En we laten dat doen door tien van onze vaste(re) DWDD-gasten die met hun kennis, humor en stijl ons programma vaak glans geven. Dus: ieder museum een DWDD-gastconservator en een zaal in ons pop-upmuseum. We vroegen Jasper uiteraard, maar ook Nico Dijkshoorn, Cécile Narinx, Jan Mulder, Marc-Marie Huijbregts, Fidan Ekiz, Halina Reijn, Pieter van Vollenhoven & Nico de Haan, Joost Zwagerman en Herman Pleij.

En dan de musea! De gastvrijheid was hartverwarmend, de deuren van de depots zwaaiden open, van Rijksmuseum tot Drents Museum. Dank.

En meer: Wij kregen hulp van Het Mondriaan Fonds en het VSB Fonds, en we kregen een speciale bijlage van NRC Handelsblad.

We kunnen ons geluk niet op.