Creatief of gefocust?

Wat de staat van je bureau over jou zegt

Foto iStock

Ligt je werkplek verstopt onder torens van opgestapelde multomappen, en zit je beeldscherm vol post-its? Of ben je meer het type met een afgestoft toetsenbord en strakke bureau-indeling? De staat van je werkplek beïnvloedt de manier waarop je werkt. Chaotisch of een netjes georganiseerd, voor allebei valt wat te zeggen, zo blijkt.

Er bestaan tientallen onderzoeken naar bureaus en de staat ervan (het houdt de wetenschappelijke gemoederen blijkbaar nogal bezig). De waarheid over je bureau verandert bij elk nieuw onderzoek. Een kleine greep over waar de meeste onderzoekers het over eens zijn.

Opgeruimd staat netjes, ook in je hoofd

Een opgeruimd bureau heeft zo z’n voordelen. Behalve dat je niet hoeft te zoeken naar je pen of muis leidt een opgeruimde werkomgeving ertoe dat je specifieke taken aanzienlijk doelgerichter kunnen uitvoeren. Je wordt er productiever van dan aan een bureau waar de rapporten en notitieblokken rijkelijk in het rond liggen, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Psychological Science.

Een opgeruimde werkruimte heeft ook tot gevolg dat werknemers vaker doen wat er van ze verwacht wordt én dat ze betere voedselkeuzes maken. Proefpersonen die in een nette ruimte zitten kiezen daarna vrijwel altijd voor gezond eten, in tegenstelling tot mensen die in de chaos werken.


(Bron: BestReviews)

Onderzoek van het neurowetenschappelijk instituut van Princeton University wijst uit dat een rommelig bureau het lastig maakt te focussen. Afleiding om je heen roept namelijk vaak nieuwe associaties op, die je van je werk afhouden.

Let the creative juices flow…

Maar… je rommelige hamstergedrag op kantoor stimuleert wel juist baanbrekend denken. Je wordt namelijk een stuk associatiever en creatiever van een gezonde portie chaos. Een onopgeruimde werkplek geeft ruimte voor minder conventioneel denken, veel meer risico durven lopen en los van traditie denken.

Bij één experiment van Princeton moesten proefpersonen in een nette en rommelige ruimte nieuwe toepassingen voor een pingpongbal verzinnen. Beiden kwamen met dezelfde hoeveelheid ideeën, maar de ideeën van de rommelige groep waren aanzienlijk creatiever  - zo beoordeelde een jury.

Een nieuw idee bedenken aan een rommelig bureau, en daarna de boel opruimen voordat je aan de uitwerking begint, lijkt dus een gouden formule. En zoals Einstein, notoire bureau-hamsteraar, ooit zei:

“If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?”

Maar hoe zien je collega’s jou?

Of je er nou graag een zooi van maakt of niet, de staat waarin je bureau verkeert beïnvloedt ook de manier waarop collega’s over je denken, blijkt uit een enquête van Adecco. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt hun collega’s te beoordelen op de kuisheid van hun bureau. Je collega’s zijn onbewust geneigd te denken dat je lui bent als je overal rotzooi opstapelt. Vijfenveertig procent van de ondervraagde werknemers geeft aan hun collega’s juist positief te beoordelen als ze er geen bende van maken.

Nou is er natuurlijk een verschil tussen een onopgeruimd en ronduit ranzig. Niemand functioneert prettig tussen de bananenschillen en met groene pluis bedekte afwas. Als je van plan bent ergens een antibacterieel doekje overheen te halen, begin dan bij de meest beruchte kantoorbroedplaatsen voor smerigheid: je toetsenbord (bijna even smerig als de wc-pot), telefoon (lekkere broedplaats voor bacterieën van je hand en mond, zo warm in je broekzak) en knoppen (denk kopieerapparaat, koffieautomaat en de - brrr - lift) zijn dan een goed begin.

Kun je je niet in vinden in het onderzoek? Dat zou kunnen, want de wetenschap is er dus nog niet helemaal over uit. Hier vind je er nog een paar die misschien wel bij je passen.