Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

:@ voor Poetin. Een interview in emoji’s met de Australische minister Bishop

EPA / Nikki Short

Twitter oppervlakkig door die beperking van 140 tekens? Niet vergeleken met het interview dat de Australische minister Julie Bishop vandaag gaf aan lijstjessite BuzzFeed. Ze mocht alleen in emoji’s antwoorden - in smileys dus.

En hoewel de vraag of ze een katten- of hondenmens is ertussen zat, waren de vragen niet alleen maar van lichtvoetige aard. Er werd haar bijvoorbeeld gevraagd wat ze van Poetin vond. De man die volgens het Westen mede-verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17, waar 38 Australiërs aan boord zaten. Haar antwoord:

Ook werd ze gevraagd naar de aanstaande executie van twee Australiërs in Indonesië, die zijn veroordeeld voor drugsdelicten.

knips2

Bishop mogelijk premier

De positie van premier Tony Abbott staat sinds een paar weken op het spel, al overleefde hij een vertrouwensstemming. Abbott ligt onder meer onder vuur vanwege zijn beslissing de Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, op de Australische nationale feestdag tot ridder te benoemen. Een belediging voor echte Australiërs, vinden sommigen. Ook staat hij er in de peilingen slecht voor.

En wie wordt beschouwd als zijn opvolger? Juist, onder andere Julie Bishop, behalve minister van BuZa ook vicepartijleider. Uiteraard werd ze ook daarnaar gevraagd. Maar die emoji’s die ze koos als antwoord, laten ruimte voor meerdere interpretaties. Op de vraag welke emoji ze voor premier Abbott zou kiezen, stuurde ze het plaatje van een rennende man. En op de vraag of ze zelf premier wil worden, antwoordde ze: :-|

Wellicht moet het opmerkelijke interview (volgens Buzzfeed het eerste in emoji’s ooit) dan ook in campagnelicht worden gezien. Bishop zou niet de eerste politicus zijn die zich niet meer alleen beperkt tot kwaliteitskranten en nieuwszenders. Zo maakte Obama onlangs een komische video voor BuzzFeed, waarin hij met een selfiestok een foto maakte en gekke bekken trok voor de spiegel. En gaf hij onlangs een interview aan online magazine Vox, dat des internets was opgemaakt: multimediaal, inclusief grafieken en deelknoppen.

Groot voordeel voor Bishop: met emoji’s is het wel heel gemakkelijk lastige vragen te ontwijken. Bovendien houdt ze van smileys, getuige haar tweet over de Australische deelname aan het Europees Songfestival.

tweet