Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Verzekeringstak SNS Reaal gaat over in Chinese handen

De verzekeringstak van het vroegere SNS Reaal wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. De Nederlandse staat, momenteel eigenaar van het bedrijf, heeft daar afgelopen weekeinde een akkoord over bereikt. De verkoop levert de schatkist een bedrag van 150 miljoen euro op.

Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Verzekeringstak Vivat wordt verkocht voor 150 miljoen euro.
Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht. Verzekeringstak Vivat wordt verkocht voor 150 miljoen euro. Foto ANP / Lex van Lieshout

De verzekeringstak van SNS Reaal wordt verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang. Het bedrijf heeft daarover afgelopen weekeinde een akkoord bereikt met Anbang, zo maakte het ministerie van Financiën vanmorgen bekend. De verkoop van de verzekeraar levert een bedrag van 150 miljoen euro op.

Voor Anbang is de investering echter aanmerkelijk groter dan dat bedrag. De verzekeraar heeft namelijk ook toegezegd dat de financiële reserves van Vivat – zoals de verzekeringstak tegenwoordig heet – worden aangevuld. Het Chinese concern zal tussen de 770 miljoen en 1 miljard euro in de kas van zijn nieuwe aankoop storten.

Lening bij SNS wordt afgelost

Ook lossen de Chinezen een lening af die Vivat nog heeft openstaan bij de SNS Bank en de holding van SNS Reaal. Het gaat daarbij om een bedrag van 552 miljoen euro. Voordat de verkoop rond is moeten De Nederlandsche Bank (DNB) en de Chinese toezichthouder op verzekeraars nog wel met de koop instemmen.

Voor de houdstermaatschappij waar SNS Bank en Vivat onder vallen leidt de verkoop overigens tot een flink verlies. De verzekeringstak stond namelijk voor ongeveer 2,4 miljard euro in de boeken. Aangezien SNS Bank het enige overgebleven bedrijf in de holding is, dreigt die tegenvaller door te werken op de financiële positie van de bank.

Structuur van holding aangepast

Om te voorkomen dat de kapitaalpositie van SNS Bank lijdt onder het verlies - en de bank daardoor moeilijker kapitaal kan aantrekken - gaat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nu sleutelen aan de structuur van de holding. Naast Vivat wordt ook de bank daar nu uit gehaald.

Minister Dijsselbloem was de afgelopen maanden naarstig op zoek naar een koper voor Vivat, dat in 2013 in staatshanden kwam bij de nationalisatie van SNS Reaal. Maar liefst 86 partijen werden benaderd om een bod uit te brengen op de verzekeraar, die onder meer achter merken zoals Reaal en Zwitserleven zit.

Anbang pas sinds kort in beeld als koper

Aanvankelijk leek het vroegere Reaal nog in Nederlandse handen over te gaan. Tot ongeveer een maand geleden was ASR, een andere genationaliseerde verzekeraar, het bedrijf te willen kopen met behulp van een groep private investeerders. Ook Delta Lloyd werd kort genoemd, maar haakte in november vorig jaar af.

Het Chinese Anbang meldde zich pas op het laatste nippertje als mogelijke koper van Vivat. Pas eind vorige maand werd via Het Financieele Dagblad duidelijk dat het bedrijf gesprekken voerde SNS Reaal. In de herfst van vorig jaar kocht Anbang al het beroemde Waldorf Astoria in New York voor 2 miljard dollar (1,7 miljard euro).