Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VN nemen Jemen-resolutie aan: rebellen, doe afstand van de macht

Bewoners van Jemen laten hun steun zien aan de shi'itische Houthi-rebellengroep, die de macht in het land heeft gegrepen.
Bewoners van Jemen laten hun steun zien aan de shi'itische Houthi-rebellengroep, die de macht in het land heeft gegrepen. Foto EPA / Yahya Arhab

De VN-Veiligheidsraad heeft de Houthi-rebellen in Jemen met een unaniem aangenomen resolutie opgeroepen afstand te doen van de macht in het land en zich terug te trekken uit alle overheidsinstellingen die ze bezet hebben, schrijft persbureau AP. De raad veroordeelde de acties van de rebellen, die begin deze maand ondanks een akkoord over een nieuwe regering de macht in Jemen overnamen.

De Veiligheidsraad riep de Houthi’s verder op om het huisarrest van oud-president Abd-Rabbu Mansour Hadi, die vorige maand aftrad, te beëindigen. Ook moeten de rebellen deelnemen aan onderhandelingen over de situatie in het land.

Het was de eerste VN-resolutie over de huidige crisis met de rebellen in het armste land van de Arabische wereld. Die had er “allang moeten zijn”, zei de Nieuw-Zeelandse ambassadeur Jim McLay volgens AP.

Arabische landen hebben erop aangedrongen militair in te grijpen in Jemen. Dat is met deze VN-resolutie niet mogelijk.

Crisis in Jemen

De crisis begon toen de shi’itische Houthi-rebellen de Jemenitische hoofdstad Sana’a overnamen in september vorig jaar. Vorige maand braken er zware gevechten uit in de stad tussen de Houthi’s en het regeringsleger. De rebellen eisten betere vertegenwoordiging in het parlement en staatsinstellingen. Ze omsingelden het presidentieel paleis en gijzelden president Hadi in zijn ambtswoning.

Hadi diende zijn ontslag in en ook het kabinet van premier Khaled Bahah stapte op. Er kwam begin deze maand een akkoord over een tijdelijk landsbestuur, maar een dag later kondigden de Houthi’s aan het parlement te ontbinden en grepen ze de macht.

Ambassades gesloten

Nederland heeft net als onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn ambassade in Sana’a gesloten. Vandaag maakte Turkije bekend zijn ambassade in Jemen te sluiten, schrijft persbureau Reuters.