Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

V&D staat vandaag voor de rechter - volg het kort geding hier

V&D moet vandaag voor de rechter verschijnen vanwege de loonsverlaging die het bedrijf wil doorvoeren. De winkelketen eiste eind vorige maand dat alle werknemers 5,8 procent aan loon inleverden. De vakbonden proberen dat loonoffer nu terug te draaien via een kort geding. Volg dat hier.

De winkel van V&D in de Kalverstraat.
De winkel van V&D in de Kalverstraat. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

V&D moet vandaag voor de rechter verschijnen vanwege de loonsverlaging die het bedrijf wil doorvoeren. De winkelketen eiste eind vorige maand dat alle werknemers 5,8 procent aan loon inleverden. De vakbonden proberen dat loonoffer nu terug te draaien via een kort geding.

Onze verslaggever Barbara Rijlaarsdam volgde de redding van V&D en is bij die zitting aanwezig:

Vorige week spraken de bonden meermaals met de directie van de warenhuisketen. Tot een inhoudelijk gesprek kwam het volgens FNV-bestuurder Niels Suijker echter geen moment. Het terugdraaien van de loonsverlaging was voor V&D bovendien geen optie, zo werd Suijker duidelijk.

Ook verhuurder moet inleveren bij redding

Niet alleen werknemers van V&D moesten inleveren bij de redding van het bedrijf. Om de keten - die op omvallen stond - overeind te houden, werd ook van de verhuurders een offer gevraagd. Na lang onderhandelen wist de keten begin vorige week een deal te sluiten met de verhuurders, banken en eigenaar Sun Capital.

De bonden en V&D zijn het daarentegen allerminst eens over de loonsverlaging. Toen bleek dat V&D die stap niet wilde terugdraaien, besloten de bonden het eerder aangekondigde kort geding door te zetten.