Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

V&D doet werknemers onverwacht nieuw voorstel tijdens kort geding

Warenhuisketen V&D heeft plannen voor variabele beloningen voor het personeel, van wie een loonoffer van bijna 6 procent wordt gevraagd. Dat heeft de advocaat van het bedrijf vandaag tijdens een kort geding gezegd. De rechter wil dat V&D dit voorstel opnieuw bespreekt met de vakbonden, die het kort geding aanspanden.

De V&D-delegatie bij het kort geding
De V&D-delegatie bij het kort geding ANP / Koen van Weel

Warenhuisketen V&D heeft plannen voor variabele beloningen voor het personeel, van wie een loonoffer van bijna 6 procent wordt gevraagd. Dat heeft de advocaat van het bedrijf vandaag tijdens een kort geding gezegd. De rechter wil dat V&D dit voorstel opnieuw bespreekt met de vakbonden, die het kort geding aanspanden.

Dit overleg moet binnen 48 uur leiden tot een akkoord, aldus de rechter. Als beide partijen er niet in slagen overeenstemming te bereiken, wordt er volgende week alsnog een vonnis uitgesproken. NRC-journalist Barbara Rijlaarsdam:

Twitter avatar B_Rijlaarsdam Barbara Rijlaarsdam Rechter wil over week vonnissen. Suggereert nu dat V&D en bonden weer gaab praten over variabele beloningsplan. (1/2)

De vakbonden reageerden verrast en hebben aangegeven dat ze bereid zijn weer met V&D om de tafel te gaan zitten. Wel laten zij weten geen hoge verwachtingen te koesteren. Over de details van de plannen voor variabele beloningen is nog weinig bekend. Werknemers zouden via aandelenbezit in eventuele toekomstige winst van het concern kunnen delen. Het bedrijf lijdt echter al jaren verlies.

‘Loonoffer noodzakelijk’

V&D blijft erbij dat het loonoffer absoluut noodzakelijk is voor de toekomst van het bedrijf. Het concern wil de salarissen verlagen om te voorkomen dat winkels moeten worden gesloten en personeel moet worden ontslagen, aldus de advocaat van V&D. De vakbonden menen echter dat de loonverlaging buitenproportioneel en onacceptabel is.

Twitter avatar B_Rijlaarsdam Barbara Rijlaarsdam Loonoffer V&D kost werknemer gemiddeld 200 à 300 euro per maand, zegt advocaat. “Dat zijn hoge bedragen, zeker in relatieve zin”

Het warenhuisketen zegt dat uit een stemming blijkt dat een merendeel van de 5000 werknemers bereid is een deel van het loon in te leveren in ruil voor baanbehoud. De advocaat zei dat er geen alternatief is voor de salarisverlaging en dat V&D zonder het loonoffer “onherroepelijk weer in de gevarenzone” terechtkomt.

Twitter avatar B_Rijlaarsdam Barbara Rijlaarsdam Hoongelach in zaal als V&D betoogt dat 3.500 werknemers vóór de maatregelen (inclusief het loonoffer) zijn. #kortgedingvd

Akkoord met verhuurders

V&D sloot vorige week een akkoord met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de belastingdienst. Daarmee kon een faillissement worden voorkomen. De vakbonden beschuldigen V&D ervan dat het bedrijf met alle partijen onderhandelt behalve met het personeel, dat eenzijdig een loonverlaging wordt opgedrongen.

Lees verder op NRC Q: V&D en Blokker willen ook graag online. Beetje (te) laat, of niet? (€)