Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Universiteit van Amsterdam dreigt bezetters Bungehuis met kort geding

De actievoerders die het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezetten, moeten daar morgen voor 12.00 uur weg zijn. Als dat niet gebeurt, dan spant de UvA een kort geding aan.

Een vrouw klimt naar binnen bij het Bungehuis, een gebouw van de Universiteit van Amsterdam in het centrum van Amsterdam.
Een vrouw klimt naar binnen bij het Bungehuis, een gebouw van de Universiteit van Amsterdam in het centrum van Amsterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

De actievoerders die het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezetten, moeten daar morgen voor 12.00 uur weg zijn. Als dat niet gebeurt spant de UvA een kort geding aan, schrijft persdienst ANP.

De bezetters noemen zich De Nieuwe Universiteit en houden het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen sinds vrijdag bezet. De club is het niet eens met de bezuinigingen op talenstudies, geschiedenis en filosofie en wil meer democratie en openbaarheid van het financieel management en het bestuur.

steun van wetenschappers

De actievoerders krijgen steun van zo’n twintig wetenschappelijke medewerkers. Zij vinden dat er meer aandacht moet komen voor de kwaliteit van het wetenschappelijke werk, en minder voor de kwantiteit. Ook vinden ze de bestuursstructuur van de UvA niet democratisch en maken docenten zich zorgen over de tijdelijke contracten. Filosoof Yolande Jansen tegen persdienst ANP:

“We steunen de bezetting niet, maar wel de zorgen van de bezetters.”

Door de bezetting kunnen honderden UvA-medewerkers niet naar hun werkplek, zegt een woordvoerder van de universiteit.

“Colleges kunnen niet op hun normale locatie doorgaan en moeten worden verplaatst. Studiegesprekken kunnen niet doorgaan, mensen kunnen niet aan het werk [...]. Een klein groepje studenten dupeert een grote groep medewerkers en studenten en ze weigeren ondertussen de dialoog aan te gaan.”

De UvA wil dat de bezetters naar een ander gebouw verhuizen, maar de studenten willen pas weg als er concrete toezeggingen zijn gedaan.

Studentenblad Folia volgt de bezetting in een liveblog.

Lees ook in NRC Handelsblad: Bezet! Strijd voor de kleine talen (€)