Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tienduizenden mensen de straat op in Kopenhagen

In Kopenhagen zijn volgens de politie zo’n 30.000 mensen op de been om de slachtoffers van de aanvallen van dit weekend te eren. Dat meldt persbureau AFP.

Duizenden mensen demonstreren in Kopenhagen.
Duizenden mensen demonstreren in Kopenhagen. AP / Michael Probst

In Kopenhagen zijn volgens de politie zo’n 30.000 mensen op de been om de slachtoffers van de aanvallen van dit weekend te eren. Dat meldt persbureau AFP.

Twee mensen werden dit weekend gedood en vijf raakten er gewond tijdens twee aanvallen op de Joodse gemeenschap en het vrije woord. In een café waar een bijeenkomst was in het teken van de vrijheid van meningsuiting werd zaterdagmiddag de 55-jarige filmmaker Finn Nørgaard gedood. De bijeenkomst was georganiseerd door de Deense kunstenaar Lars Vilks; al jaren een doelwit van radicale moslims vanwege een tekening die hij maakte van de profeet Mohammed.

‘s Nachts doodde dezelfde dader een bewaker in de Grote Synagoge, waar op dat moment een bat mitswa wordt gehouden, een inwijdingsfeest in voor een meisje. Er waren zo’n tachtig mensen aanwezig. De vermoedelijke dader is een 22-jarige Deen. Hij was een bekende van de politie. Toen hij het vuur opende op agenten die hem wilde aanvallen, schoot de politie hem dood.

Vandaag maakte de politie bekend dat gisteren twee mannen zijn gearresteerd die de dader mogelijk hielpen. Ze zouden hem met “daden en advies” hebben bijgestaan. Kunstenaar Vilks zal verhuizen naar een beveiligde woning, maakte de politie bekend.

Lees in nrc.next ‘Premier Netanyahu roept op tot ‘massale migratie’ naar Israël’ (€)

Lees in NRC Handelsblad ‘Klein, maar symbolisch doelwit’ (€)