Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boete van 50.000 voor Uber

Uber, het bedrijf achter taxidienst UberPOP, moet een boete van in totaal 50.000 euro betalen. Chauffeurs van de dienst, waarbij particulieren taxiritjes aanbieden, gaan ondanks een rechterlijk verbod gewoon door. Dat stelde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vast na controles.

De taxidienst van Uber werd in december door de rechter verboden. Chauffeurs van UberPOP overtreden de wet, omdat ze niet over een taxivergunning beschikken. Bij elke geregistreerde overtreding zou het bedrijf, dat dit faciliteert, een dwangsom van 10.000 euro moeten betalen. In Amsterdam werden vier chauffeurs betrapt die via de UberPOP-app klanten hadden geworven. In Rotterdam werd één particulier gesnapt. Daardoor wordt de boete 50.000 euro. Eerder moest Uber al een dwangsom van 10.000 euro betalen. Het bedrag aan dwangsommen kan oplopen tot maximaal een ton. (NRC)