Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Syriëstrijders dreigen in filmpje met aanslagen Parijs en Brussel’

Screenshot uit filmpje via VTM

Twee Syriëstrijders dreigen in een filmpje dat gisteren online werd gezet met aanslagen in Brussel en Parijs. Één van de twee mannen is volgens de Belgische omroep VTM een Marokkaanse Belg uit Verviers die begin vorig jaar naar Syrië was vertrokken.

In het filmpje zijn twee mannen met grote automatische geweren te zien. Naast de twee staat een vlag van Islamitische Staat (IS), de terreurbeweging die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft en waarvoor ook veel buitenlandse jihadisten strijden. Één van de twee mannen spreekt, en zegt in het Frans:

“Dit is een boodschap voor zowel Frankrijk als België, en aan iedereen die Frans spreekt. Jullie hebben onze reactie gezien. En die is nog maar het begin, als God het wil.”

De man zegt verder dat ze met bomauto’s naar Parijs en Brussel zullen komen. “Dus stop meteen.”

Het federaal parket in België gaat het filmpje onderzoeken, schrijft VTM.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Verviers

Verviers, waaruit een van de mannen dus afkomstig zou zijn, was in januari nog het toneel van een anti-terreuractie. Twee mensen werden gedood toen de politie in de Waalse stad dicht bij Luik een woning binnenvielen. De inval was onderdeel van een grotere operatie; de Belgische politie viel diezelfde dag woningen in andere plaatsen binnen.

De actie kwam een week na de aanslagen in Parijs, hoewel er volgens de politie geen directe link was. Op 7 januari vielen twee mannen de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo aan en doodden in totaal twaalf mensen. Twee dagen later doodde een man vier mensen tijdens een gijzeling in een kosjere supermarkt in het oosten van de stad. Diezelfde man had een dag daarvoor een politieagente doodgeschoten. Alle drie de aanslagplegers, die samenwerkten, werden doodgeschoten door de politie.