Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Staat verkoopt verzekeraar Reaal aan het Chinese concern Anbang

Twee jaar na de nationalisatie van SNS Reaal heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) de eerste stap gezet richting privatisering. De verzekeringstak van het concern uit Utrecht, Reaal, wordt voor 150 miljoen euro verkocht aan het Chinese concern Anbang Insurance Group. Dat hebben het ministerie van Financiën en het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Behalve de 150 miljoen voor de aandelen lost Anbang voor ruim een half miljard van de schulden af die de verzekeringstak bij zowel SNS Bank als de holding had. Daarbovenop steken de Chinezen tussen de 770 miljoen en 1 miljard euro in Reaal voor een benodigde herkapitalisatie. De overnameprijs ligt onder de boekwaarde van 2,4 miljard euro en betekent dus een groot verlies voor de holding SNS Reaal.

Volgens minister Dijsselbloem is de solvabiliteit van Reaal de afgelopen twee jaar verslechterd. Dat heeft ten dele te maken met marktomstandigheden (onder meer lage rente), maar het komt ook door een lijk in de kast dat eind 2013 werd ontdekt. Bij SNS Reaal, zo bleek toen, werd de solvabiliteit structureel verkeerd gewaardeerd. Dat had te maken met een ingewikkelde rekening-courantverhouding tussen de verzekeringstak Reaal, de bank en de holding. Deze boekhoudfout was al eind jaren negentig ontstaan. Dijsselbloem heeft nader onderzoek bevolen naar deze gang van zaken om te achterhalen of er „verwijtbare fouten” zijn gemaakt.

De verkoop van Reaal aan Anbang heeft vooralsnog geen gevolgen voor de vierduizend medewerkers en de houders van ruim zes miljoen polissen van onder meer de merken Zwitserleven en Reaal. Het bedrijf leed in 2013 625 miljoen euro verlies. Vorig jaar haalde het een bruto premie-inkomen van ongeveer 3 miljard euro. Dijsselbloem zegt dat de overname door „het kapitaalkrachtige Anbang” de positie van de verzekeraar versterkt.