Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Jazz

Spanning en schoonheid

Het was in de jaren tachtig een revolutionair besluit. De Tunesische muzikant Anouar Brahem brak met de Arabische traditie en ging zijn ud, een Arabische luit die gewoonlijk nooit op de voorgrond trad, als solo-instrument gebruiken. Barzakh was in 1991 het begin van zijn bijzondere discografie bij het Europese jazzlabel ECM. In Brahems jazz versmelten elegant en mystiek jazzimprovisaties met klassieke Arabische invloeden. Na vele albums, zijn laatste alweer zes jaar geleden, is er nu Souvenance, een dubbelalbum waarop Brahem met kwartet (ud, piano, basklarinet, bas) samen gaat met de strijkers van het Orchestra della Svizzera italiana. Het levert bedwelmende muziek op van grote spanning en schoonheid, in nummers die zich tederzacht ontvouwen. De groove is lichtjes, de technische virtuositeit is ondergeschikt. Klankkleuren vloeien in elkaar over in een landschap van poëzie. Maar de actiefoto die de politieke onrust in zijn land verbeeldt op de hoes , zegt genoeg .