Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Rob van Essen eerste winnaar Biesheuvelprijs

Schrijver Rob van Essen werd afgelopen zaterdag de eerste winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de prijs voor de beste Nederlandse korteverhalenbundel van het afgelopen jaar.

Hij won de prijs, een geldbedrag van 4.867 euro, voor zijn bundel Hier wonen ook mensen. De jury van de nieuwe prijs, roemde Van Essen voor „zijn rijke register aan personages en vertellingen: van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijk”. Volgens het juryrapport „[beheerst] Van Essen het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden”.

De J.M.A. Biesheuvelprijs is de eerste Nederlandse onderscheiding die specifiek bestemd is voor verhalenbundels. De initiatiefnemers beschouwden het korte verhaal als een „ondergewaardeerd genre”. Om te tonen dat het genre „wel degelijk bewonderaars en liefhebbers kent”, werd het prijzengeld geheel gefinancierd uit donaties. Via crowdfunding werd een bedrag van 4.867 euro opgehaald, afkomstig van 97 donateurs.

Rob van Essen (1963), behalve schrijver ook literatuurcriticus voor NRC Handelsblad, ontving de prijs in Amsterdam. Eerder schreef hij onder meer de romans Visser en Alles komt goed, en de verhalenbundel Elektriciteit. Zijn tweede bundel Hier wonen ook mensen werd onlangs opgenomen op de longlist van de Gouden Boekenuil.

De J.M.A. Biesheuvelprijs is vernoemd naar de schrijver die geroemd werd om zijn verhalenbundels In de bovenkooi en Slechte mensen. De uitreiking van de prijs was ook de aftrap van de Week van het Korte Verhaal.