Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Meer alcoholvergiftiging onder kinderen ondanks alcoholverbod

Steeds meer jongeren worden met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen.
Steeds meer jongeren worden met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Foto ANP / Remko de Waal

Ondanks het verhogen van de alcoholleeftijd is er vorig jaar een groot aantal kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis beland. Van de 783 kinderen die vorig jaar vanwege drankinname werden opgenomen, hadden er 545 een alcoholintoxicatie. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde.

Het aantal gevallen van alcoholvergiftiging ligt daarmee bijna een kwart hoger dan in 2013. Alleen in 2011 waren er iets meer gevallen. Opvallend is wel dat de jongeren die bij het ziekenhuis binnenkomen met een vergiftiging steeds jonger zijn, zo stelt kinderarts Nico van der Lely van de alcoholpoli in het Reinier de Graaf-Ziekenhuis in Delft.

“Het verrast ons dat de leeftijdscategorie van 13- en 14-jarigen er zo uitspringt. Het aandeel van 16- en 17-jarigen daalde juist een beetje.”

Ook zijn het steeds vaker meisjes die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden. Van de 545 gevallen in 2014 was 52 procent een meisje, aldus het signaleringscentrum. In de jaren daarvoor hadden jongens altijd de overhand.

Begin 2014 werd de alcoholleeftijd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dat het aantal probleemdrinkers desondanks niet is gedaald, kan volgens Van der Lely aan meerdere dingen liggen:

“We denken dat alcoholgebruik door kinderen nog steeds oogluikend wordt toegestaan door ouders. Ook op straat drinken met vrienden kunnen we ons voorstellen.”